Η κλιματική αλλαγή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Η μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» περιβάλλον και ένα πιο βιώσιμο μέλλον θα βρεθεί στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, που αποτελεί μία από τις πιο κομβικές συναντήσεις πολιτικών ηγετών, επιχειρηματιών και επενδυτών. Το Φόρουμ ξεκινά σήμερα και η παγκόσμια κοινότητα καλείται να δώσει απαντήσεις, κυρίως στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Το βασικότερο θέμα, που αναμένεται να συζητηθεί στο Νταβός, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. «Πριν ακόμη διαβάσω πιο είναι το θέμα που θα απασχολήσει το φόρουμ φέτος, ανέμενα ότι η βιωσιμότητα θα κυριαρχήσει», δήλωσε στο CNBC ο Τιμ Ανταμς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Institute of International Finance (IIF). Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι ξεκάθαρο πως η βιωσιμότητα και άλλα σχετικά με αυτήν θέματα θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα.

Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του κέρδους, αλλά και των πρωτοβουλιών για πράσινη ανάπτυξη, είναι ένα θέμα πολιτικά ευαίσθητο. Κάτι που φάνηκε και από τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι οι αυστηρές πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη όσον αφορά το κλίμα προκαλούν κακό στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WEF, η συνεργασία μεταξύ πολιτικών ηγετών αλλά και επιχειρηματιών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, όπως τονίζει η έκθεση, οι αντιπαλότητες και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις μπορούν να αποτρέψουν την απολύτως αναγκαία συνεργασία για τη σωτηρία του πλανήτη.

 

Σχετικά Νέα