Η κλίκα Παντσέρι-Τζιόρτζι είχε παρέμβει και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Μαρόκο και Κατάρ φέρονται να έκαναν παρεμβάσεις και σε άλλους «ευρωπαϊκούς θεσμούς», πέραν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω ενός δικτύου ατόμων με επιρροή σε κομβικά πόστα, με τους Αντόνιο Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή να αποτελούν μόνον κάποια απ’ αυτά.

Η Corriere della Sera, υποστηρίζει πως είναι πιθανόν να υπάρξουν εκρηκτικές εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatargate, καθώς το έργο των Βέλγων ανακριτών δεν έχει τελειώσει, όπως, τουλάχιστον προκύπτει από τα έγγραφα της έρευνας που συγκλόνισαν το Ευρωκοινοβούλιο.

Η κλίκα των Παντσέρι, Τζόρτζι & Σία

Από την ανάγνωση των ενταλμάτων σύλληψης προκύπτουν αποχρώσεις που καθορίζουν καλύτερα το περίγραμμα της έρευνας.

Ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλαιζ εξηγεί στην αρχή ότι η έρευνα, που ξεκίνησε από επιχείρηση των βελγικών μυστικών υπηρεσιών Vsse και «άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας», αφορά σε «ενέργειες παρέμβασης στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από το Μαρόκο και το Κατάρ «μέσω της διαφθοράς ανθρώπων που ανέλαβαν δράση στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου» γενικά, αλλά αυτή τη στιγμή ο στόχος των Βέλγων δικαστών παραμένει κυρίως αυτό που συνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου «η πολιτική της ομάδας «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»» (S&D ) φέρεται να επηρεάστηκε εκ μέρους του Μαρόκου και/ή του Κατάρ από μια ομάδα τριών Ιταλών»: των Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Αντρέα Κοτσολίνο και Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο ρόλος του Μαρόκου

Το Μαρόκο ήταν το πρώτο που στράφηκε στην κλίκα για να προωθήσει τα πολλαπλά του συμφέροντα με τον Μοχάμεντ Μπελχαράτσε, έναν αξιωματικό της μυστικής υπηρεσίας του Ραμπάτ, Dged, να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις.

Ο Μπελχαράτσε ενήργησε μέσω του Μαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, που «συνεργαζόταν στενά με τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες» και συναντήθηκε πολλάκις με τους Παντσέρι – η δίκη του οποίου έχει αναβληθεί για τις 17 Ιανουρίου- και Κοτσολίνο στις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία.

Οι τρεις Ιταλοί υπολόγιζαν «στη συνεργασία μιας ομάδας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ορίζονται ως «φίλοι». Είναι όλοι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωσοσιαλιστών (S&D) και ως πιο κοντινοί αναφέρονται η Εύα Καϊλή, Μαρία Αρένα, Αλεσάντρα Μορέτι, Μαρία Μπράντο Μπονιφέι. Εκτός από την Καϊλή, οι υπόλοιποι δεν εμπλέκονται στην έρευνα», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα