Η Κίνα χρηματοδοτεί με 394 δισ. δολ. επενδύσεις σε έργα υποδομής

Η χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, η Κίνα, υπέστη καίρια βλάβη στην οικονομία της, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια. Ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας είχε πληγεί πολύ προτού προλάβει να μεταδώσει στον ίδιο βαθμό την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα επιχειρεί να αναστηλώσει την οικονομία της δαπανώντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και επιστρατεύοντας όσα μέτρα έχει στη διάθεσή της. Παράλληλα, όμως, αναγκάζεται να υποβαθμίσει τον φιλόδοξο στόχο της για ανάπτυξη από το 6% που ήταν τον Δεκέμβριο. Διατηρεί, ωστόσο, και πάλι ένα θεαματικό για τα δυτικά μέτρα στόχο, μια αύξηση του ΑΕΠ της κατά 5%.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το Πεκίνο έδωσε άδεια στις περιφερειακές αρχές να εκδώσουν ομόλογα ειδικού σκοπού συνολικής αξίας 2,8 τρισ. γιουάν, ποσό περίπου αντίστοιχο των 394 δισ. δολαρίων.  Ο νέος αυτός δανεισμός θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε έργα υποδομής, καθώς δεν αναμένεται να ανακάμψει η κατανάλωση που σημειώνει ραγδαία κάμψη τους τελευταίους μήνες. Αιτία βέβαια είναι ότι η επιδημία έχει οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις ενώ αναμένεται να καταγραφεί και μεγάλη πτώση στις εξαγωγές, εν μέσω και της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για υπηρεσίες υγείας όπως και για την τροφοδοσία υλικών εκτάκτου ανάγκης, αλλά και δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς και κέντρα δεδομένων. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι έκτακτες δαπάνες θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας στο 3,5%, σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από το 2,8% στο οποίο έφτασε πέρυσι.

Συγχρόνως, η Ιαπωνία ετοιμάζεται να υιοθετήσει δεύτερη δέσμη μέτρων μέσα σε λίγους μήνες, καθώς η πανδημία απειλεί να βυθίσει την οικονομία της σε παρατεταμένη ύφεση. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έχει συγκαλέσει σειρά διαβουλεύσεων με επιχειρηματικά στελέχη και εμπειρογνώμονες προκειμένου να εκπονήσουν από κοινού σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας. Μεταξύ άλλων εξετάζουν την καταβολή μιας επιταγής ύψους 12.000 γιεν, ποσό αντίστοιχο των 100 δολαρίων, σε κάθε Ιάπωνα πολίτη. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, η κίνηση δεν είναι εξίσου γενναιόδωρη με την επιταγή των 1.000 δολαρίων που ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ για κάθε Αμερικανό πολίτη. Αθροιστικά, όμως, θα αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για την ιαπωνική κυβέρνηση που έχει το μεγαλύτερο χρέος ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η απογοήτευση από παρόμοιο μέτρο που υιοθέτησε η Ιαπωνία κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, για να ανακαλύψει πως οι πολίτες προτίμησαν να αποταμιεύσουν τα χρήματα παρά να τα δαπανήσουν και να τονώσουν, έτσι, την οικονομία της χώρας τους.

Νότια Κορέα

Την πορεία όλων των μεγάλων οικονομιών ακολουθούν σταδιακά οι περισσότερες οικονομίες, αδιακρίτως μεγέθους. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ύψους 39 δισ. δολαρίων ενώ η Αυστραλία εγκαινιάζει για πρώτη φορά πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Μοναδική εξαίρεση, η Σαουδική Αραβία. Η κεντρική τράπεζά της ανακοίνωσε προ ημερών δέσμη μέτρων αξίας 50 δισ. ριάλ, ποσό αντίστοιχο των 13,3 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας. Ωστόσο, ο πόλεμος τιμών που έχει κηρύξει στην αγορά πετρελαίου έχει οδηγήσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» σε επίπεδα κάτω των 30 δολαρίων το βαρέλι, περιορίζοντας δραματικά τα έσοδα του βασιλείου. Ετσι οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες περικοπές δαπανών ύψους 50 δισ. ριάλ.

Έντυπη

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα