Η Κίνα αυξάνει την πίεση εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν

Η Κίνα αυξάνει την πίεση ενόψει μιας κρίσιμης προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης στην Ταϊβάν, ένα νησί που εδώ και καιρό θεωρεί δικό της έδαφος. Λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, το Πεκίνο δηλώνει ολοένα και περισσότερο την παρουσία του, τόσο στις κάλπες, όσο και στα σύνορα της Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι επιδιώκει την επανένωση με την Ταΐβάν, την οποία διεκδικεί ως δικό της έδαφος και θεωρεί πως δεν έχει χωρικά ύδατα. Σε σημερινό του δημοσίευμα, το BBC μίλησε με ένα μέλος ενός δικτύου εθελοντών, στην πλειονότητά τους βετεράνοι, που παρακολουθούν τη συνεχή πλέον παρουσία κινεζικών πλοίων και αεροσκαφών λίγο έξω από την Ταϊβάν.

Για δεκαετίες οι κυβερνήσεις του Πεκίνου και της Ταϊπέι διατηρούσαν μια άγραφη συμφωνία να μην ξεπερνούν τη μέση γραμμή που χωρίζει το στενό πλάτους 110 μιλίων μεταξύ τους. Τώρα η Κίνα τη διασχίζει σχεδόν καθημερινά, στη θάλασσα και στον αέρα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έστειλε περισσότερα από 100 αεροσκάφη προς την Ταϊβάν, 40 από τα οποία διέσχισαν τη μέση γραμμή, ενώ η Ταϊπέι δήλωσε σήμερα ότι εντόπισε 12 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα στενά της Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αυτός ο λεγόμενος «πόλεμος των γκρίζων ζωνών» έχει ως στόχο να “υποτάξει τον εχθρό χωρίς να πολεμήσει”, αναφέρει το BBC, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κινέζου στρατηγού Σουν Τζου. Σε αυτή την περίπτωση ο εχθρός είναι η κυβέρνηση της Ταϊβάν, όσοι υποστηρίζουν τον μόνιμο διαχωρισμό της Ταϊβάν από την Κίνα και οι ξένοι σύμμαχοί της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

«Η Κίνα στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη και στην Ιαπωνία», λέει ο απόστρατος ναύαρχος Λι Χσι-Μιν, πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν. «Τους λέει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Ότι αυτή είναι η περιοχή μας, οπότε μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε εδώ. Εν τω μεταξύ, στοχεύει στο να φοβίσει τους κατοίκους της Ταϊβάν και να τους κάνει να συνθηκολογήσουν».

Χθες, Τετάρτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε πως η «επανένωση» της Ταϊβάν με την Κίνα είναι «αναπόφευκτη», επαναλαμβάνοντας τη μακροχρόνια στάση του Πεκίνου. Όπως μετέδωσε το Reuters, το οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε να αποτρέψει αποφασιστικά οποιονδήποτε από το να «διασπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο».

Καθώς η Ταϊβάν ετοιμάζεται να εκλέξει νέο πρόεδρο στις 13 Ιανουαρίου, ο βασικός στόχος είναι να υπονομευθεί η υποστήριξη προς το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ).

Μείζον θέμα η σχέση με το Πεκίνο στις επικείμενες εκλογές

Η πρόεδρος της νησιωτικής δημοκρατίας Τσάι Ινγκ Γουέν, η οποία υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ταϊβάν, είναι βαθιά αντιπαθής στο Πεκίνο. Αλλά ο επικρατέστερος υποψήφιος, ο νυν αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-Τι, είναι ακόμα πιο αντιπαθής στο Πεκίνο. Παρά το γεγονός ότι λέει ότι δεν θα κάνει τίποτα για να αλλάξει το status quo, ο Λάι Τσινγκ-Τι θεωρείται από την Κίνα ως σκληροπυρηνικός «διασπαστής», υπέρμαχος της επίσημης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Τη θέση της απερχόμενης προέδρου διεκδικούν οι υποψήφιοι τριών κομμάτων: ο Λάι Τσινγκ-Τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (ΔΠΚ), ο Χου Γιου-Γι του Κουομιντάνγκ (KMT) και ο Κο Γουέν-Τζε του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (ΛΚΤ).

Το μήνυμα του Πεκίνου προς τους ψηφοφόρους στην Ταϊβάν είναι ότι η ψήφος στον Λάι Τσινγκ-Τι είναι ψήφος στον πόλεμο. Αυτό είναι επίσης το μήνυμα από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ).

Αλλά οι υποστηρικτές του ΔΠΚ δεν φαίνεται να δειλιάζουν, γράφει το BBC, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προεκλογικά αυτή η συζήτηση.

Πέρα από τις δημοκρατικές εκλογές, η νομοθεσία υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων είναι άλλο ένα θέμα που ξεχωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα, αναφέρει το BCC. Και είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι υποστηρικτές του DPK είναι ανένδοτοι ότι το νησί δεν θα γίνει ποτέ μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ μερικοί δηλώνουν ότι σε περίπτωση πολέμου, θα υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Το θέμα της Κίνας δεν είναι ωστόσο το μόνο που θα επηρεάσει την ψήφο στις εκλογές. Η αύξηση του κόστους ζωής, της στέγασης και η συρρίκνωση των ευκαιριών έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια κατά του ΔΠΚ, από το οποίο αρκετοί ψηφοφόροι φεύγουν και στρέφονται στο Λαϊκο Κόμμα της Ταϊβάν.

Κάποτε υποστηρικτής του ΔΠΚ, ο υποψήφιος του Λαικού Κόμματος τοποθετεί τώρα τον εαυτό του ως μια μέση επιλογή μεταξύ των κύριων αντιπάλων του – και ως κάποιον που μπορεί να μεσολαβήσει για καλύτερες σχέσεις με το Πεκίνο. Ενώ η «επανένωση» ήταν πάντα μια πιθανότητα, οι αξιώσεις της Κίνας έχουν γίνει τώρα πιο επείγουσες, ιδίως με τους επανειλημμένους όρκους του ηγέτη της Σι Τζινπίνγκ να καταλάβει το νησί.

Το ζήτημα του πόσο η Ταϊβάν πρέπει να προετοιμαστεί για να πολεμήσει διχάζει τα κύρια κόμματα του νησιού. Η σημερινή κυβέρνηση του ΔΠΚ έχει επενδύσει σημαντικά σε νέα, εγχώριας κατασκευής υποβρύχια και έχει αγοράσει δεκάδες περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη F16 και σύγχρονους πυραύλους από τις ΗΠΑ. Επανέφερε τη 12μηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και λέει ότι θα κάνει περισσότερα αν επανεκλεγεί.

Το ΚΜΤ δεν κρατάει την ίδια στάση επί του θέματος. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του έχει χαρακτηρίσει το πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων ως έργο ματαιοδοξίας και τεράστια σπατάλη χρημάτων. Λέει ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ειρήνη για την Ταϊβάν είναι να μιλήσει στο Πεκίνο, να διαβεβαιώσει τον Κινέζο πρόεδρο ότι η Ταϊβάν δεν έχει πρόθεση να ανεξαρτητοποιηθεί και ότι μια μέρα η Ταϊβάν και η Κίνα μπορούν και πρέπει να ενωθούν.

Αυτή η άποψη δεν είναι αντιδημοφιλής στην Ταϊβάν. Οι δεσμοί του νησιού με την Κίνα, από τους οικογενειακούς δεσμούς μέχρι το εμπόριο είναι δυνατοί. Οι γηραιότεροι διατηρούν ισχυρότερους δεσμούς με την Κίνα, ενάντια στους νέους που έχουν μεγαλώσει σε μια δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία.

Κανείς δεν αρνείται τη στρατιωτική απειλή από την Κίνα, αλλά είναι διχασμένοι ως προς τον καλύτερο τρόπο αποτροπής της, αναφέρει το BBC.

Συνεχής πίεση από το Πεκίνο

Η Κίνα φθείρει την πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν, λέει ο απόστρατος ναύαρχος Λι. Και μπορούν να αισθανθούν τον αντίκτυπο και «αυτό επηρεάζει πραγματικά τις δυνατότητές μας», προσθέτει.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διαθέτει περισσότερα από 2.000 μαχητικά αεροσκάφη και κατασκευάζει πολλά περισσότερα. Η Ταϊβάν έχει λιγότερα από 300. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η φθορά του στόλου των Mirage της Ταΐβάν τα οποία αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1990 από τη Γαλλία, είναι τόσο μεγάλη και το κόστος επισκευής τους τόσο απαγορευτικό που έχουν σταματήσει να σπεύδουν για να αναχαιτίσουν όλες τις απειλητικές κινεζικές εισβολές, εκτός από τις πιο απειλητικές.

Τα τελευταία δημοκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΔΠΚ οδεύει προς τη νίκη τον Ιανουάριο, έστω και με μικρή διαφορά. Για το ΔΚΠ θα ήταν μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία και ένα «χαστούκι» για το Πεκίνο.

Αλλά το κόμμα θα λάβει πιθανότατα λιγότερο από το 40% των ψήφων, με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Κίνας να στοχεύσει το 60% των ψηφοφόρων που δεν θα ψηφίσουν το ΔΠΚ, γράφει το BBC.

Για χρόνια ο κύριος στόχος της κινεζικής προπαγάνδας ήταν ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Ταϊβάν, ιδιαίτερα εκείνοι με οικογενειακούς δεσμούς με την ηπειρωτική χώρα, άνθρωποι που παραδοσιακά ψήφιζαν το ΚΜΤ.

«Ήταν πολύ αποτελεσματική», λέει ο Πουμα Σεν, ακαδημαϊκός και πολιτικός ακτιβιστής. «Αν κοιτάξετε πίσω στην ιστορία, οι υποστηρικτές του KMT ηταν αντιθετοι στο κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά τώρα έχουν στραφεί κατά της ανεξαρτησίας του Ταϊβάν. Τώρα πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι αυτοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν πόλεμο”.

Όμως το Πεκίνο γνωρίζει ότι το «κλειδί της επιτυχίας» θα είναι να κερδίσει τους νέους ψηφοφόρους, εκείνους που δεν έχουν κομματική ένταξη και είναι δυσαρεστημένοι και με τα δύο παλιά παραδοσιακά κόμματα. Σε αυτούς απευθύνεται τώρα μέσω του TikTok και του YouTube. Η Κίνα διαθέτει πάνω από 200 κανάλια που ανεβάζουν καθημερινά βίντεο.

Η έρευνα του Σεν έδειξε αύξηση των ομάδων νέων Ταϊβανέζων που δεν είναι φιλικά προσκείμενοι στην Κίνα, αλλά γίνονται όλο και περισσότερο αντι-αμερικανοί και αντι-ιαπωνέζοι.

«Αυτές οι εκλογές είναι μόνο ένας βραχυπρόθεσμος στόχος» για την Κίνα, αναφέρει ο Σεν. «Η μεγάλη στρατηγική, το πραγματικό τελικό παιχνίδι, είναι να κάνουν την Ταϊβάν να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα