Η Κίνα ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων από New York Times, Washington Post και Wall Street Journal

Η Κίνα ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις Αμερικανών δημοσιογράφων που εργάζονται για τις εφημερίδες New York Times, Washington Post και Wall Street Journal, ζητώντας τους να παραδώσουν τις δημοσιογραφικές ταυτότητες τους μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, κάτι που ισοδυναμεί ντε φάκτο με απέλαση.

Η απόφαση αυτή συνιστά την απάντηση στη “σκανδαλώδη” ενέργεια της Ουάσινγκτον να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των Κινέζων στους οποίους επιτρέπεται να εργάζονται στις ΗΠΑ για λογαριασμό πέντε κινεζικών μέσων ενημέρωσης, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Οι εν λόγω δημοσιογράφοι, οι διαπιστεύσεις των οποίων λήγουν φέτος, θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο Εξωτερικών μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών και να παραδώσουν τη διαπίστευση εντός των επόμενων δέκα. “Δεν θα τους επιτραπεί στο εξής να εργάζονται ως δημοσιογράφοι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών διοικητικών περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτόν τον μήνα, η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τον αριθμό των Κινέζων στους οποίους επιτρέπουν να εργάζονται σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, με αφορμή τους περιορισμούς που επιβάλει το Πεκίνο στον ξένο Τύπο. Η Κίνα είχε απειλήσει ότι θα λάμβανε αντίστοιχα μέτρα.

Επίσης, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης Voice of America, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post και Time να δηλώσουν γραπτώς το προσωπικό τους, τη χρηματοδότησή τους, τις δραστηριότητές τους και τα ακίνητα που διαθέτουν στην Κίνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση απέλασης των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αναθεωρήσει. “Λυπάμαι για την απόφαση που έλαβε σήμερα η Κίνα να εμποδίσει ακόμη περισσότερο τον διεθνή Τύπο να εργάζεται ελεύθερα, κάτι που ειλικρινά θα ήταν καλό για τους Κινέζους, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου η πληροφορία, η διαφάνεια, μπορούν να σώσουν ζωές”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τρεις δημοσιογράφοι της Wall Street Journal απελάθηκαν από την Κίνα, ως αντίποινα για τον τίτλο ενός άρθρου της εφημερίδας που κρίθηκε ρατσιστικός από το Πεκίνο. Εν μέσω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, το Πεκίνο θεώρησε προσβλητικό τον τίτλο “Η Κίνα είναι ο πραγματικός ασθενής της Ασίας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα