Η Κίνα αγοράζει Su-35 από τη Ρωσία

Για ένα έθνος που υπερηφανεύεται για την εξοπλιστική του βιομηχανία φαντάζει περίεργο πως η Κίνα θα χρειαζόταν να εξοπλιστεί μαχητικά stealth από οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, πληροφορίες από τη Ρωσία κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στην πώληση stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Su-35.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί, δεν θα είναι το πρώτο εξοπλιστικό «παζάρι» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS η Κίνα έχει αγοράσει στο παρελθόν 24 Su-35s -μια αναβαθμισμένη έκδοση του αεροσκάφους του ψυχρού πολέμου Su-27 Flanker- σε πώληση που ολοκληρώθηκε το 2015, το συνολικό ποσό της οποίας ανήλθε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αναμένουμε μια απάντηση από την Κίνα για την προσφορά μας για την αγορά σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού που κατασκευάζονται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων παρτίδων αεριωθούμενων μαχητικών αεροσκαφών Su-35«, ανέφερε το πρακτορείο εξαγωγής όπλων της Ρωσίας στην TASS την περασμένη εβδομάδα.
Η ανάγκη της Κίνας για αναβάθμιση
Δύο ημέρες αργότερα, ένα κινεζικό στρατιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι η Κίνα βρίσκεται στην αγορά για περισσότερα Su-35 με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιότερων πολεμικών αεροσκαφών της. Η Κίνα διαθέτει περίπου 3.000 πολεμικά αεροσκάφη – περίπου το μέγεθος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αεροσκάφη πέμπτης γενιάς J-20.
Όμως, πολλά από τα υπόλοιπα είναι ξεπερασμένα αεροσκάφη από την εποχή του Ψυχρού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων κινεζικών αντιγράφων του 1960 MiG-21 της Ρωσίας. Έτσι, ακόμα κι αν η Κίνα πετάει στους ουρανούς τα J-20 – φαινομενικά το αντίστοιχο των Αμερικανικών F-22 και F-35 – η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού επιβαρύνεται με τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της διατήρησης ενός τεράστιου στόλου παλαιών αερομαχητικών.
Παρ’ όλη τη φημολογία, ένας Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με δηλώσεις του στην κρατική εφημερίδα Global Times αναφέρει: «αν και η αγορά περισσότερων Su-35 αποτελεί μια πιθανή λύση, αυτά δεν προορίζονται για αντικατάσταση των παλαιότερων μας αεροσκαφών.
Τα ρωσικά αεροσκάφη είναι πάρα πολύ ακριβά και η Κίνα έχει ήδη πάρα πολλά μαχητικά. Αν υπάρξει αντικατάσταση αυτή πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί από εγχώρια κατασκευασμένα πολεμικά αεροπλάνα» είπε.
Προς μια θετική έκβαση
Οι Ρώσοι από την άλλη φαίνεται να πιέζουν την συμφωνία θεωρώντας τη δεδομένη, κάτι τέτοιο φυσικά τους συμφέρει καθώς μια πιθανή αγορά των Su-35 θα ενίσχυε την αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας, ενός έθνους με στάσιμη οικονομία αλλά ισχυρή στρατιωτική ερευνητική και κατασκευαστική ικανότητα.
Ακόμα, δεδομένης της υπερηφάνειας του Πεκίνου για την αυξανόμενη στρατιωτική και οικονομική του δύναμη και την ικανότητά να αναπτύξει προηγμένα όπλα, όπως τα μαχητικά J-20, φαίνεται εκπληκτικό ότι η Κίνα πρέπει να εισαγάγει πολεμικά αεροπλάνα, stealth μαχητικά, αντιαεροπορικά βλήματα και περαιτέρω εξοπλισμό.
Προς το παρόν, μπορεί πράγματι να έχει νόημα η Κίνα να αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία: τα δύο έθνη, τα οποία κάποτε πολέμησαν έναν πόλεμο στα σύνορα και ενίσχυσαν την κυριαρχία στο κομμουνιστικό μπλοκ, απολαμβάνουν τώρα φιλικές – αλλά επιφυλακτικές σχέσεις. Ωστόσο, λόγω των φιλοδοξιών της, σε κάποιο σημείο η Κίνα θα πρέπει να στηριχθεί στους δικούς της πόρους.
Πηγή: onalert.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα