Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας αναμένει να έχει ζημίες μέχρι το 2028 και αρνητικά ίδια κεφάλαια

Η Κεντρική Τράπεζα Ολλανδίας (DNB) αναμένει να σημειώσει ζημίες μέχρι το 2028, κάτι που θα εξαλείψει τα αποθεματικά της, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης Κλάας Κνοτ, ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης των επιτοκίων μετά την επέκταση του ισολογισμού της μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σε αντίθεση με τις κανονικές τράπεζες, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν ζημίες καθώς ακολουθούν μια νομισματική πολιτική και μπορούν να λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Ωστόσο, ο Κνοτ είπε ότι αυτό είναι “ανεπιθύμητο” και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει τη DNB στο να αναζητήσει ένα πολιτικώς ευαίσθητο αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση, κίνηση που θα χρηματοδοτηθεί από Ολλανδούς φορολογούμενους.

“Το τι θα κάνουμε για την κατάσταση, πρέπει ακόμα το να συζητήσουμε με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά καταρχήν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε για λίγο με αρνητικά αποθεματικά”, είπε ο Κνοτ στους δημοσιογράφους.

Ο Κνοτ είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη είπε ότι δεν είναι σίγουρο το πόσο θα διαρκέσουν οι τρέχουσες ανησυχίες στην αγορά και αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Στο τέλος του 2022 η DNB είχε 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια και προβλέψεις, αλλά προβλέπει ότι αυτά θα εξαλειφθούν τα επόμενα χρόνια, με συνδυασμένες ζημίες άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 και το 2024.

Στη συνέχεια, οι απώλειες θα μειωθούν σταδιακά καθώς ωριμάζουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αγόρασε η DNB με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια ως μέρος της πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο Κνοτ είπε ότι μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ της DNB και της Silicon Valley Bank, η οποία χρεοκόπησε αυτό τον μήνα, είναι ότι η DNB περίμενε και προετοιμάστηκε για αύξηση των επιτοκίων.

“Πρέπει να πω (η χρεοκοπία της τράπεζας) προκάλεσε έκπληξη στην πλευρά μας”, είπε. “Ο κίνδυνος επιτοκίων είναι ένας αρκετά στοιχειώδης τραπεζικός κίνδυνος”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα