«Η κατάρα των Ωνάσηδων»: Η αυτοκτονία της Χριστίνας και το δυστύχημα του Αλέξανδρου

Η φράση «η κατάρα των Ωνάσηδων» έλαβε τις διαστάσεις ενός αστικού μύθου συγκλονίζοντας μέχρι και σήμερα πολύ κόσμο και τονίζοντας, πως η ευτυχία δεν εκπορεύεται από τα χρήματα.

Η πεποίθηση πως το χρήμα, η οικονομική ευημερία και η πληθώρα υλικών αγαθών είναι οι βασικοί παράγοντες της ευτυχίας, είναι ευρέως διαδεδομένη και κοινώς αποδεκτή από μεγάλα ποσοστά του κόσμου. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται, πως δεν ίσχυε και για την οικογένεια του μεγάλου Έλληνα κροίσου με τα αμύθητα πλούτη και την πολυτάραχη ζωή. Σαφέστατα ο λόγος γίνεται για την οικογένεια του Έλληνα επιχειρηματία, Αριστοτέλη Ωνάση. Ένα αεροπορικό δυστύχημααυτοκτονίεςίντριγκεςδυστυχίες και απιστίες φαίνεται να «στοιχειώνουν» τα μέλη της πανίσχυρης οικονομικά αυτοκρατορικής οικογένειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς τα λεφτά των Ωνάσηδων ήταν καταραμένα.

Η φράση «η κατάρα των Ωνάσηδων» έλαβε τις διαστάσεις ενός αστικού μύθου συγκλονίζοντας μέχρι και σήμερα πολύ κόσμο και τονίζοντας, πως η ευτυχία δεν εκπορεύεται από τα χρήματα. Το αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε την ζωή του νεαρού Αλέξανδρου Ωνάση, ο θάνατος του ίδιου του Αριστοτέλη Ωνάση, ο θάνατος της Τζίνας Λιβανού, η αυτοκτονία της κόρης του, Χριστίνας και η δυστυχία της μοναδικής κληρονόμου, Αθηνάς Ωνάση, είναι μερικά από τα γεγονότα που στοίχειωσαν το όνομα της οικογένειας.

Σύμφωνα με πολλούς μελετητές και βιογράφους που ερεύνησαν ενδελεχώς και σε βάθος την ζωή της βαθύπλουτης οικογένειας Ωνάση, αφετηρία στις συμφορές που έπονταν αποτέλεσε ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης ήταν ο μοναχογιός του Έλληνα μεγιστάνα που είχε αποκτήσει με την πρώτη γυναίκα του, Τζένη Λιβανού. Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου στην Νέα Υόρκη και υπήρξε το αγαπημένο παιδί του Ωνάση. Μάλιστα, ήταν ο πιθανότερος διάδοχος της απύθμενης οικονομικά αυτοκρατορίας της οικογένειας. Τεράστιο ήταν το πάθος του για τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα, ενώ ήταν και εξαίρετος πιλότος. Αυτό το πάθος τού στοίχησε και την ζωή του. Στις 22 Ιανουαρίου του 1913, το αεροπλάνο που πιλοτάριζε συνετρίβη λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μαζί με τον Αλέξανδρο στο αεροπλάνο είχαν επιβιβαστεί ο Μακ Κάσκερ και ο Μακ Γκρέγκορ, οι οποίοι επέζησαν φέροντας μόνο μερικά επιπόλαια τραύματα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πληροφορήθηκε για το δυστύχημα, ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του. Αμέσως, επέστρεψε στην Αθήνα με την συνοδεία της συζύγου του, Τζάκι Κένεντι, και μίας ομάδας γιατρών με επικεφαλής τον Ποκιν. Έπειτα από μία μάχη εικοσιοκτώ ωρών, ο Αλέξανδρος υπέκυψε στα τραύματά του και άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο και το πιο καίριο χτύπημα που δέχτηκε ο Έλληνας κροίσος και σήμαινε την αρχή και το τέλος της αυτοκρατορίας του. Ο νεαρός Αλέξανδρος θάφτηκε στον Σκορπιό. Στο ίδιο μέρος συναντήθηκε με τον πατέρα του δύο χρόνια αργότερα, καθώς απεβίωσε μη αντέχοντας την απώλεια του γιου του.

Η Χριστίνα Ωνάση γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου το 1950 στην Νέα Υόρκη. Ήταν το δεύτερο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού και ήταν δύο χρόνια μικρότερη από τον αδερφό της, Αλέξανδρο. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, καθώς σημαδεύτηκε από συνταρακτικά γεγονότα. Η ίδια έζησε από πρώτο χέρι τον χωρισμό των γονιών της, γεγονός που την «ακολούθησε» τα επόμενα χρόνια. Χτυπήθηκε αλύπητα από την μοίρα βιώνοντας τον θάνατο του αδερφού, του πατέρα και της μητέρας της.

Η ενασχόληση της Χριστίνας με τις επιχειρήσεις ξεκίνησε αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της και του αδερφού της. Η ίδια είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της το αστρονομικό ποσό των 408 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρά το γεγονός, ότι παντρεύτηκε τέσσερις φορές, απέκτησε μονάχα μία κόρη, την Αθηνά, από τον γάμο της με τον Τιέρι Ρουσέλ. Το ζευγάρι χώρισε τρία χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα, η Χριστίνα έμαθε για την παράλληλη σχέση του Τιέρι με ένα μοντέλο από την Σουηδία, την Γκάμπι Λάνντγκαχε. Μετά από τον χωρισμό της έφυγε στην Αργεντινή.

Στις 19 Δεκεμβρίου το 1988 η Χριστίνα βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της πολυτελούς βίλας της σε μία συνοικία του Μπουένος Άιρες. Η σορός της μεταφέρθηκε και θάφτηκε στον Σκορπιό μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της των Ωνάσηδων.

 

«Η αλήθεια για την “Κατάρα των Ωνάσηδων” είναι ότι έχουν χαθεί γύρω στα 30 άτομα»

Ο Αλέξης Μανθεάκης, ο επί χρόνια εκπρόσωπος της οικογένειας Ωνάση, είχε εξομολογηθεί κάποια ιδιαίτερα περιστατικά που αφορούν στους Ωνάσηδες και τα οποία προκαλούν αίσθηση.

«Η αλήθεια για την “Κατάρα των Ωνάσηδων” είναι ότι έχουν χαθεί γύρω στα 30 άτομα, έχουν πεθάνει με περίεργους τρόπους. Όλες αυτές οι οικογένειες έχουν ανεξήγητους θανάτους. Ο τρόπος που πέθανε η Χριστίνα, η οικογένεια έχει μια άποψη, δεν μιλάει ποτέ. Ακούστηκαν πολλά, ότι αυτοκτόνησε, ότι πήρε χάπια. Ο καθένας έχει την άποψή του, η αλήθεια ποτέ δεν θα βγει.

Η αλήθεια δεν θα βγει ποτέ για τον Αλέξανδρο, τον θείο της, πώς πέθανε. Γιατί είχαν αλλαχτεί τα καλώδια στο αεροπλάνο; Αυτό είναι αποδεδειγμένο. Ποιος το έκανε, γιατί αθωώθηκαν κάποιοι, πήγαν τρία χρόνια στα δικαστήρια, αθωώθηκαν και είπαν ότι κάποιοι άλλοι είχαν κάνει τη ζημιά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα