Η Κ. Λαγκάρντ ζητά ρυθμιστικό πλαίσιο για τις «ύποπτες δραστηριότητες» μέσω του bitcoin

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε σήμερα να υπάρξει διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για το bitcoin, σημειώνοντας ότι το ψηφιακό νόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος ορισμένες φορές και οποιαδήποτε νομικά κενά θα πρέπει να κλείσουν.

Το bitcoin έχει γίνει πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και πλέον το αγοράζει το ευρύ κοινό, επενδυτικά fund, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις. Κάποιοι επενδυτές έχουν πάρει δάνεια προκειμένου να αγοράσουν bitcoin, η αξία του οποίου έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από τον Μάρτιο.

Ωστόσο η ανωνυμία που εξασφαλίζει προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

«Το bitcoin είναι μια επένδυση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και έχει χρησιμοποιηθεί για ύποπτες δραστηριότητες και κάποιες ενδιαφέρουσες και απολύτως καταδικαστέες δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο πρακτορείο Reuters.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά δήλωσε πως, απ’ όσο γνωρίζει, έχουν υπάρξει εγκληματικές έρευνες σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες.

Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να μην υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους ή κανονιστικά πλαίσια, αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει.

«Θα πρέπει να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο. Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί σε διεθνές επίπεδο, διότι αν υπάρχει τρόπος αποφυγής του θα γίνει χρήση του», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικά Νέα