Η JP Morgan για το σχέδιο «Ηρακλής»

Θετική είναι η αποτίμηση της JP Morgan για το «πράσινο φως» που έδωσε η Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής» της Ελλάδας για τα κόκκινα δάνεια. Ο οίκος κάνει λόγο για εκκρεμότητες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και παράλληλα τονίζει την ανάγκη κινητοποίησης των τραπεζών. Πως αξιολογεί τις τέσσερις τράπεζες.
  1. Το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες, ώστε να μην θεωρείται το σχέδιο κρατική ενίσχυση.
  2. Το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα.
  3. Τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην εκτέλεση του σχεδίου.

Ο οίκος εκτιμά ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων και υπολογίζει ότι αυτό, κατά μέσο όρο κινείται στο επίπεδο του 6μηνου Euribor +75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στην Ιταλία – στην περίπτωση της Ελλάδας ισοδυναμεί με 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις. Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για προμήθειες για την κρατική εγγύηση που φτάνουν τις 180 μονάδες βάσης (1,8%) με βάση τις σημερινές τιμές, 35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετούς.

Στην αξιολόγησή του για τα κόκκινα δάνεια κάθε τράπεζας, ο οίκος τονίζει ότι το οργανικό σχέδιο για την μείωση των NPEs της τράπεζας Πειραιώς προβλέπει 18 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων έως το 2022 και άρα το σχέδιο «Ηρακλής» δεν είναι στοιχείο που «αλλάζει το παιχνίδι».

«Σε περίπτωση πλήρης εφαρμογής του «Ηρακλή», αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 70 μονάδες βάσης επιπλέον για τον δείκτη επάρκειας κεφαλαίων  CET1 σε επίπεδο κλάδου από τους senior τίτλους. Οποιοδήποτε κεφαλαιακό όφελος είναι σημαντικό για την Πειραιώς, δεδομένου ότι εκκινεί από χαμηλότερη βάση. Η αξιοποίηση του «Ηρακλή» στον σημερινό αθροιστικό στόχο για τιτλοποίησεις 6 δισ. ευρώ θα αυξήσει τον προβλεπόμενο από τον οίκο δείκτη CET1 του 2021 για την τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης (στο 13,5%)», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Η εικόνα των τραπεζών

Η JP Morgan προτείνει τη θέση «overweight» για Eurobank και Εθνική που έχουν κινηθεί ταχύτερα στην ομαλοποίηση των δεικτών NPEs (7% έναντι 17% κατά μέσο όρο στον ανταγωνισμό) και τις προβλέψεις (60 μονάδες βάσης έναντι 120 μονάδες βάσης στον ανταγωνισμό) κάτι που οδηγεί σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7-10% το 2022.

Απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς στέκεται ως «underweight» λόγω του ότι ξεκινά από χαμηλότερη βάση σε ότι αφορά την κεφαλαιακή της θέση, χωρίς να λαμβάνει βέβαια υπόψη το πιθανό όφελος από το σχέδιο «Ηρακλής».

Για την Alpha Bank σημειώνει ότι αναμένει «το νέο στρατηγικό πλάνο» καθώς και ότι θα θεωρήσει «θετικό ένα περισσότερο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων αξιοποιώντας την ανώτερη κεφαλαιοποίησή της περισσότερο επιθετικά».

Οι τιμές – στόχοι που θέτει ο οίκος για τις τράπεζες είναι οι ακόλουθες:

  • Alpha Bank στα 1,61 ευρώ (σύσταση neutral),
  • Eurobank στα 0,85 ευρώ (σύσταση overweight),
  • Εθνική στα 2,52 ευρώ (σύσταση overweight) και
  • Πειραιώς στα 2,79 ευρώ (σύσταση underweight).
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα