

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου αυτή να σταματά τα πλοιάρια των μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της με προορισμό την Ευρώπη, ανέφερε σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα la Repubblica.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα ενδέχεται να προτείνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδό τους στις 24 και 25 Μαΐου, θα είναι αντίστοιχο με τη συμφωνία που σύναψε το 2016 η ΕΕ με την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να ανασχέσει την εισροή μεταναστών στα Βαλκάνια.
Προς το παρόν το γραφείο του Ντράγκι δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.
Το άρθρο της la Repubblica δημοσιεύθηκε μετά την πρόσφατη άνοδο του αριθμού των μεταναστών από τη Λιβύη που φτάνουν στην Ιταλία.
Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν φτάσει από την Κυριακή στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες, που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι με μικρά και επικίνδυνα πλοιάρια, έχουν γεμίσει το μοναδικό κέντρο υποδοχής του νησιού και πλέον μεταφέρονται αλλού στην Ιταλία. Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι Αφρικανοί που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη και αναχωρούν από τη Λιβύη.
Το 2019 η Ρώμη είχε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, μετά την άφιξή τους στην ΕΕ, όμως αυτό ήταν εθελοντικό και δεν έχει προσφέρει μια σταθερή λύση.
Μετά τη συμφωνία του 2016 η Τουρκία λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα τη φιλοξενία των προσφύγων –κυρίως από τη Συρία– που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Περίπου 13.000 μετανάστες είχαν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους ως τις 10 Μαΐου, άνοδος σε σχέση με τους 4.184 που είχαν φτάσει στη χώρα πέρυσι την ίδια περίοδο.
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (22/4).
ΟΗΕ: Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει στρατηγική αξιολόγηση της UNRWA
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (22/4) τον διορισμό του κ. Iαν.
Φιντέλ Κάστρο: «Τι ακριβώς έχει λύσει ο καπιταλισμός;»
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ιστορικός κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας, ήταν γνωστός για τις μακροσκελείς.
Ο πάπας Φραγκίσκος αφήνει μια Καθολική Εκκλησία «χωρίς περιορισμούς» αλλά και και διχασμένη – Τα επόμενα βήματα του Βατικανού
Ένας θεσμός όπως η Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει ηλικία άνω των 2.000 ετών.