Η Ιταλία εξετάζει τη διεκδίκηση αποζημίωσης από Ε.Ε. για τις τραπεζικές διασώσεις

H Ιταλία εξετάζει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Κομισιόν για την αυστηρή ερμηνεία των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανονισμών , δήλωσε την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε.

Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε απόφαση των Βρυξελλών να μπλοκάρουν σχέδιο διάσωσης της μικρής ιταλικής τράπεζας Tercas το 2014, προκαλώντας αντιδράσεις από ιταλικές τράπεζες που υποστηρίζουν ότι οι διασώσεις τραπεζών στην Ιταλία είχαν υψηλότερο κόστος εξαιτίας της αυστηρής ερμηνείας των κανονισμών από την Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Κόντε τόνισε σε δημοσιογράφους πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο αποζημίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι επτά τράπεζες έχουν διασωθεί από το ιταλικό κράτος μετά την υπόθεση της Tercas, συμπεριλαμβανομένης και της Monte dei Paschi, της γηραιότερης τράπεζας στον κόσμο.

Η διάσωση της Tercas είχε οργανωθεί από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ιταλίας, το οποίο σύμφωνα με τις Βρυξέλλες δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για λόγους που δεν αφορούν την αποπληρωμή αποταμιευτών οι οποίοι έχουν πληγεί από τραπεζική χρεοκοπία.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, απέρριψε τα επιχειρήματα της Κομισιόν.

Σχετικά Νέα