Η ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων στα 200 χρόνια από την εθνική ανεξαρτησία – Ποια η συνεισφορά τους

Το περιοδικό ΧΡΟΝΙΚΑ, όπως και ο Ελληνικός Εβραϊσμός, γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αφιερώνοντας τα τεύχη του 2021 στην ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων στα 200 χρόνια από την εθνική ανεξαρτησία, στη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και στην εξέλιξη της ταυτότητας του Έλληνα Εβραίου.

Στο Κύριο Άρθρο αυτού του τεύχους ο Γ.Γ. του ΚΙΣΕ Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ παρουσιάζει τα περιεχόμενα και ευχαριστεί τους συνεργάτες του περιοδικού που με τις μελέτες τους συνέβαλαν «στην κατανόηση μιας πολυδιάστατης, πολυτάραχης όσο και μεγαλειώδους ιστορίας δύο εκατονταετηρίδων».

Το τεύχος «ανοίγει» με μηνύματα για την επέτειο της ανεξαρτησίας από προσωπικότητες του Ελληνικού και Διεθνούς Εβραϊσμού, καθώς και από την ηγεσία του κράτους του Ισραήλ.

* «Ελλάδα, το πουλί της Ελευθερίας», είναι ο τίτλος του άρθρου του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι και της ισραηλινής συγγραφέως Αβιράμα Γκολάν, αφιερωμένο στην επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, εστιασμένο στην ελληνική ποίηση για την ελευθερία. Αναδημοσιεύεται εδώ από την “Καθημερινή” της 17.3.2021.

Στην ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ, με θέμα «Ματιές στην ιστορική διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την Εθνική Ανεξαρτησία», δημοσιεύονται οι  παρακάτω μελέτες:

– Διονύσης Γ. Δρόσος: «Εβραίοι Έλληνες πολίτες – σκαπανείς μιας δύσκολης εθνικής ενσωμάτωσης» (σ. 8-13)

– Φίλιππος Κάραμποτ: «Έλληνες Εβραίοι πολίτες της Παλαιάς Ελλάδας» (σ. 14-19)

– Ηλίας Πέσσαχ: «Η ομιλία του αοίδιμου Αρχιρραβίνου Θεσσαλίας & Παλαιάς Ελλάδος, Συμεών (του Ααρών) Πέσσαχ, στις 31 Αυγούστου 1881, κατά την είσοδο των Ελληνικών Στρατευμάτων στη Λάρισα» (σ. 20-23)

– Μαίρη Μαργαρώνη: «Γλωσσικές κοινωνικές κατασκευές και διακοινοτικές σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων στο ελληνικό κράτος (19ος αι. – πρώτο μισό 20ού αι.): μια αμφίδρομη σχέση» (σ. 24-30)

 Γιώργος Αντωνίου: «Μουσική και εβραϊκή νεολαία: Από τη Θεσσαλονίκη  του μεσοπολέμου στο Άουσβιτς» (σ. 31-36)

– Ευάγγελος Χεκίμογλου: «Η μαζική μετεγκατάσταση συναγωγών στη Θεσσαλονίκη μετά την πυρκαγιά του 1917» (σ. 37-43)

– Ευστάθιος Λιανός–Λιάντης: «Οι Ίωνες Εβραίοι και η Κρητική Επανάσταση. Ένα άγνωστο περιστατικό ευαισθησίας και ανθρωπισμού» (σ. 44)

Στην ενότητα ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ:

-Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ γράφει για τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος,

-Ο Λέων Ναρ παρουσιάζει το βιβλίο της ΞΕΝΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ «Η δημόσια ιστορία ως συγκρουσιακό θέμα – Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στο διαδίκτυο» (εκδ. Ταξιδευτής 2019) και

-Η Ερση Μαλαγιώργη παρουσιάζει το βιβλίο του ΙΑΣΟΝΑ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ «Συναγωνιστές. Το ΕΑΜ και οι Εβραίοι της Ελλάδας» (εκδ. Ψηφίδες 2020)

Το τεύχος κλείνει με παρουσιάσεις βιβλίων.

Διαβάστε εδώ το νέο τεύχος 
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα