Η Ισραηλινή κορβέτα Sa’ar S-72 που έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μεσόγειο

Τη νέα κορβέτα Sa’ar S-72 παρουσίασαν τα Ισραηλινά Ναυπηγεία, στο πλαίσιο της έκθεσης NAVDEX 2021 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Το νέο πλοίο για το οποίο υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον με την επωνυμία “Θεμιστοκλής”, αποδεικνύει τη στροφή του Ισραήλ  στο θαλάσσιο περιβάλλον, ειδικά μετά τη προώθηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” από την Τουρκία.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την “επένδυση” στον αέρα, στα πυραυλικά συστήματα και στο έδαφος, εντάσσουν και το θαλάσσιο περιβάλλον στα εγχώριας κατασκευής οπλικά συστήματα.

Η Sa’ar-72 έρχεται ως συνέχεια της Sa΄ar-45, και είναι μεγαλύτερο πλοίο και διατίθεται σε δύο βασικές εκδόσεις, μια ως περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης και η δεύτερη με πυραυλικά οπλικά συστήματα και σχετικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας ελικοπτέρου.

Το πλοίο

Το συνολικό μήκος είναι 72 μέτρα το εκτόπισμα 800 τόνοι, και χρειάζεται πλήρωμα 50 ατόμων, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει ομάδα Ειδικών Δυνάμεων 20 ατόμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται και νέο μεγαλύτερου μήκους τουλάχιστον 80 μέτρων.
Ο αρχικός οπλισμός προέβλεπε οκτώ 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Gabriel ή RGM-84 Harpoon, 16 κάθετα εκτοξευόμενα αντιαεροπορικά βλήματα Barak-8 εμβέλειας 100 χλμ, ένα πυροβόλο OTOBreda των 76 χιλιοστών και έξι τορπιλοσωλήνες Mk.32 για τορπίλες Mk.46 των 324 χλστ.

Το ελικοδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο μέσου βάρους, περίπου 6 τόνων, όπως το AS365 N3 Dauphin 2, ή AW 139.

Η Sa΄ar-72 διαθέτει δύο πετρελαιοκινητήρες MTU 16V1163M94 V16 μέγιστης ισχύος 7.939 ίππων έκαστος και μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (56 χιλιόμετρα την ώρα) διατηρούμενη ταχύτητα 28 κόμβων, η εμβέλειά του είναι 5500 χλμ και η αυτονομία του είναι για 21 ημέρες. Η επιμήκυνση του πλοίου ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στις επιδόσεις του πλοίου κάτι που κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί.

Το πλοίο έχει ραντάρ AESA 3D (Active Electronically Scanned Array) EL/M-2258 ALPHA (Advanced Lightweight Phased Array) της IAI Elta εμβέλειας άνω των 200 χλμ. Χρησιμοποιεί τεχνικές παλμικού ντόπλερ, πολλαπλής δέσμης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων, ενώ στην έκδοση αυξημένου βεληνεκούς είναι τα 400 χιλιόμετρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ διαθέτει μικρή ΑΟΖ και έχει ανάγκη για επιχειρήσεις σε σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα