Η ισχυρή αγορά εργασίας “έσπασε” το πτωτικό σερί της Wall Street

Με “σπριντ” στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες της Wall Street διέγραψαν τις απώλειες που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και, πλην του τεχνολογικού Nasdaq, εισήλθαν με το δεξί στον παραδοσιακά αρνητικό για τις αγορές Σεπτέμβριο, παρά τους φόβους που γεννά στους επενδυτές η προοπτική της συνέχισης του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Σημαντικό ρόλο στην έστω και δειλή επενδυτική αισιοδοξία έπαιξαν τα θετικότερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Dow και S&P 500 έσπασαν έτσι το σερί τεσσάρων συνεδριάσεων απωλειών. Πιο ειδικά, o βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 145,99 μονάδες ή 0,46%, στις 31.656,42 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 11,85 μονάδες ή 0,30%, στις 3.966,85, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq απώλεσε 31,08 μονάδες ή 0,26%, στις 11.785,13.

Από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, ο S&P 500 καταγράφει κατά μέσο όρο απώλειες 0,56% τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι μήνες ιστορικά θετικοί και συνήθως κερδοφόροι.

Τα στοιχεία για τα νέα επιδόματα ανεργίας, που έπεσαν και πάλι στα τέλη Αυγούστου στα επίπεδα του Ιουνίου, δείχνουν εξάλλου “ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμη σχετικά ισχυρή, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει να ενισχύεται περαιτέρω”, τόνισε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance.

Οι δείκτες παραμένουν ωστόσο σε τροχιά απωλειών στην εβδομάδα, ενώ την Τετάρτη έκλεισαν τον Αύγουστο με απώλειες. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα έχασαν ο Dow 4,1%, ο S&P 500 4,2% και ο Nasdaq 4,6%.

“Τα χαμηλά του Ιουνίου ενδεχομένως να επανέλθουν τις ερχόμενες εβδομάδες, όταν οι επενδυτές θα έχουν μπροστά στα μάτια τους το πραγματικό μέγεθος της έντασης των κινήσεων της Fed”, ανέφερε ο John Lynch, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων της Comerica Wealth Management. “Πληθωρισμός και ύφεση συνοδεύονται κατά κανόνα από αρνητικούς πολλαπλασιαστές αγοράς και οι αγορές θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις αποτιμήσεις καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται.

“Ένα επιτυχημένο τεστ αποφυγής των χαμηλών του Ιουνίου μπορεί επίσης να αποδειχθεί σημαντικό καθώς ένα σχήμα διπλού πυθμένα θα μπορούσε να λειάνει τους φόβους περαιτέρω μεταβλητότητας τιμών για τους μήνες που έρχονται”, πρόσθεσε ο Lynch “Θεωρούμε ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη το 2023 είναι υπερβολικά υψηλές και θα χρειαστεί τεχνική υποστήριξη καθώς θα διαψεύδονται οι προβλέψεις”, κατέληξε.

Οι επενδυτές έχουν υποτιμήσει την προθυμία των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική, όπως αποδεικνύεται από το sell-off της αγοράς που ξεκίνησε την Παρασκευή, σύμφωνα με την UBS.

“Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, με κινδύνους για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση εάν ο πληθωρισμός δεν επιβραδυνθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις”, δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.

“Με τα επιτόκια να ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το βασικό μας σενάριο περιλαμβάνει περαιτέρω αστάθεια, υποβαθμίσεις κερδών και υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Στις μετοχές, συνιστούμε μια επιλεκτική προσέγγιση και κλίση της έκθεσης προς την αξία, το ποιοτικό εισόδημα και τις αμυντικές μετοχές”.

Η υψηλή ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα των δεικτών ήρθε σε μία στιγμή κατά την οποία η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σημειώνει υψηλά 15ετίας, συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2007, στο 3,516%.

Η μετοχή της Nvidia ξεχώρισε στο πεδίο των απωλειών, χάνοντας 7,7%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιόρισε τις πωλήσεις ορισμένων προϊόντων που πωλεί μεταξύ άλλων και η ίδια στην Κίνα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, πάντως, είναι η στροφή των μικροεπενδυτών στη μετοχή της Apple, που θεωρείται καταφύγιο μετά την προειδοποίση του προέδρου της Fed περί επερχόμενου οικονομικού πόνου, λόγω της μάχης με τον πληθωρισμό.

Συνολικά, μικροεπενδυτές σε διάστημα πέντε ημερών αγόρασαν μετοχές αξίας άνω των 340 εκατ. δολ. της εταιρείας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 21 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Johnson&Johnson, Amgen, Merck, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Dow Inc. και Salesforce.

Χαμηλό δύο και πλέον μηνών για τα νέα επιδόματα ανεργίας
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο υποχώρησαν στο τέλος του Αυγούστου οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις αντοχές της αμερικανικής αγοράς εργασίας στους κλυδωνισμούς που συνεχίζει να προκαλεί το ράλι του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 5.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Αυγούστου, διολισθαίνοντας σε χαμηλό εννέα εβδομάδων στις 232.000. Η μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στις 237.000 από 242.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 245.000.

Οι αρχικές αιτήσεις είχαν κατρακυλήσει μέχρι το χαμηλό των 166.000 στα τέλη Μαρτίου, το δεύτερο χαμηλότερο στην ιστορία της έρευνας, πριν αρχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ανθεκτικότητα που συνεχίζει να επιδεικνύει η αγορά εργασίας τροφοδοτεί πάντως φόβους για επιθετικότερη στάση από την Federal Reserve στο πλαίσιο της προσπάθειας της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η αμερικανική κυβέρνηση για μια συνολική εικόνα της αγοράς εργασίας. Οι αναλυτές περιμένουν τα κυβερνητικά στοιχεία να δείξουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 300.000 τον Αύγουστο, μετά το άλμα του Ιουλίου κατά 528.000 θέσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 ο μεταποιητικός PMI
Επιβράδυνε εξάλλου περαιτέρω τον Αύγουστο η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους κλυδωνισμούς από το ράλι του πληθωρισμού και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες τον Αύγουστο, λίγο καλύτερα από την αρχική μέτρηση στις 51,3 μονάδες, αλλά χαμηλότερα της μέτρησης του Ιουλίου στις 52,2 μονάδες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η S&P Global.

Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2020.

“Η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, με τη ζήτηση για αγαθά να έχει πλέον υποχωρήσει για τρεις συνεχείς μήνες στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αντίκτυπου από το ράλι του πληθωρισμού, τις διαταραχές στην προσφορά, την άνοδο των επιτοκίων και την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα