Η ιρανική πρεσβεία στην Καμπούλ παραμένει ανοικτή

Η πρεσβεία του Ιράν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ παραμένει ανοικτή και σε πλήρη λειτουργία, ανέφεραν σήμερα κρατικά ΜΜΕ μία ημέρα αφότου η Τεχεράνη χαιρέτισε τη “στρατιωτική αποτυχία” των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπ΄αριθμόν ένα εχθρού της, καθώς αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν.

Πολλές χώρες απομακρύνουν το προσωπικό των πρεσβειών τους από την Καμπούλ λόγω ανησυχιών για την κατάσταση ασφαλείας μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το σιιτικό Ιράν είναι μακρόχρονος εχθρός των σουνιτών Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν, αλλά τα τελευταία χρόνια οι αξιωματούχοι του έχουν συναντήσει ανοικτά ηγέτες των Ταλιμπάν. Τον Ιούλιο, η Τεχεράνη φιλοξένησε μια συνάντηση εκπροσώπων της τότε αφγανικής κυβέρνησης με μια υψηλού επιπέδου πολιτική επιτροπή των Ταλιμπάν.

“Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Καμπούλ είναι ανοικτή και σε πλήρη λειτουργία. Το γενικό προξενείο του Ιράν στη Χεράτ είναι επίσης ανοικτό και σε λειτουργία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσί δήλωσε χθες Δευτέρα πως “η στρατιωτική αποτυχία” των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν και η αποχώρηση των δυνάμεών τους προσφέρει μια ευκαιρία για την εγκαθίδρυση βιώσιμης ειρήνης στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διέταξαν τους μαχητές τους να είναι πειθαρχημένοι και να μην εισέλθουν σε διπλωματικά κτίρια ούτε να πειράξουν οχήματα των πρεσβειών, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης.

Την Κυριακή ο Χατιμπζαντέχ είπε πως το Ιράν είχε περιορίσει τη λειτουργία των προξενείων του στις αφγανικές πόλεις Μαζάρ-ι-Σαρίφ, Τζαλαλαμπάντ και Κανταχάρ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα