Η Ινδία θα υπογράψει με το Ιράν συμφωνία για τη λειτουργία τερματικού σταθμού στο λιμάνι Chabahar

Η Ινδία αναμένεται να υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη λειτουργία τερματικού σταθμού στο στρατηγικό λιμάνι Chabahar με το Ιράν, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει το εμπόριο στην Κεντρική Ασία.

Ο Sarbananda Sonowal, υπουργός Λιμένων και Ναυτιλίας της Ινδίας, μεταβαίνει στο Ιράν για να υπογράψει τη συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar σε συνέδριο στη Βομβάη τη Δευτέρα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η συμφωνία, η οποία ήταν υπό συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό, θα “ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στο λιμάνι”, είπε. Χωρίς μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, “είναι πολύ δύσκολο να επενδύσει κανείς σε ένα λιμάνι”, είπε.

Η Ινδία αναμένει ότι το έργο θα βελτιώσει τη σύνδεσή της με έναν διεθνή διάδρομο μεταφορών βορρά-νότου που αναπτύσσεται με το Ιράν και τη Ρωσία και θα βελτιώσει επίσης τους εμπορικούς δεσμούς με την Κεντρική Ασία, δήλωσε ο Jaishankar.

Το λιμάνι Chabahar χρησιμεύει ως πύλη για τα ινδικά αγαθά που φθάνουν στις αγορές του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας, παρακάμπτοντας παράλληλα τον αντίπαλο και γείτονα της Ινδίας, το Πακιστάν. Η Ινδία έστειλε 20.000 τόνους βοήθειας σε σιτάρι στο Αφγανιστάν μέσω του λιμανιού Chabahar πέρυσι.

Η συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ινδίας για το στρατηγικό λιμάνι χρονολογείται από το 2003, όταν το Νέο Δελχί συμφώνησε να αναπτύξει το λιμάνι κατά την επίσκεψη του τότε προέδρου Μοχάμαντ Χατάμι στην Ινδία. Το έργο υποστεί αρκετές καθυστερήσεις από τότε και επιβαρύνθηκε από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα