Η Ινδία δυσκολεύεται να γίνει το νέο «εργοστάσιο του πλανήτη»

Η Ινδία μπορεί να είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα στη Γη, αφήνοντας την Κίνα στη δεύτερη θέση, φαίνεται όμως ότι δυσκολεύεται να πάρει και τον ρόλο του «εργοστασίου του πλανήτη». Το εργατικό δυναμικό της εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την Κίνα, σύμφωνα με την Oxford Economics, καθώς αν και έχει μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία, οι Ινδοί 15-64 ετών αποτελούν μόνο το 51% του εργατικού δυναμικού της χώρας, σε σύγκριση με το 76% των Κινέζων. «Αν και ο ρυθμός θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι το εργατικό δυναμικό της Ινδίας θα παραμείνει μικρότερο από το εργατικό δυναμικό της Κίνας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2040», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών αναλύσεων, η Ινδία θα πρέπει να πετύχει ποσοστό συμμετοχής άνω του 70% προκειμένου να αποκτήσει το ίδιο μέγεθος εργατικού δυναμικού με την Κίνα έως το 2030. Ο πληθυσμός της Ινδίας υπολογίζεται τώρα σε 1,4 δισ. και αναμένεται να κορυφωθεί ελαφρώς κάτω από τα 1,7 δισ. στα μέσα της δεκαετίας του 2060, ενώ εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα έχει πέσει μέχρι τότε στο 1,1 δισ.

Η Δύση απαντά στην Κίνα με τον ινδικό «δρόμο του μεταξιού»
Η Δύση απαντά στην Κίνα με τον ινδικό «δρόμο του μεταξιού»
Η γυναικεία απασχόληση στην Ινδία παραμένει επίσης σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την Κίνα. Ενώ το γυναικείο εργατικό δυναμικό της Κίνας ανέρχεται στο 71%, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 25% του εργατικού δυναμικού της Ινδίας, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο από τις φτωχότερες οικονομίες όπως το Πακιστάν (26%) και το Μπανγκλαντές (40%), σύμφωνα με την έκθεση της Oxford Economics. Πάνω από το 50% των γυναικών στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στο Λάος, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ εργάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία. Δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσοστό εργασίας, αλλά και η μειωμένη παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού της Ινδίας που αποτελεί πρόκληση και οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων προτύπων εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. «Τα μέσα επίπεδα ανθρωπίνου κεφαλαίου της Ινδίας, τα οποία καθορίζουν την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού της και καθορίζονται από μια ποικιλία αποτελεσμάτων εκπαίδευσης και υγείας, κατατάσσονται επί του παρόντος πίσω από την Κίνα», ανέφερε η έκθεση. Το ποσοστό αλφαβητισμού της Ινδίας το 2018 ήταν 74%, την ώρα που στην Κίνα αγγίζει το 97%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με την ποιότητα της εκπαίδευσης στη χώρα να παραμένει αδύναμη. Οι μαθησιακές διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθυστέρησαν την ικανότητα ανάγνωσης και υπολογισμού πολλών μαθητών στην αγροτική Ινδία, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Pratham.

Οσον αφορά τα πρότυπα υγείας, τέλος, το προσδόκιμο ζωής στην Ινδία ήταν 70,9 χρόνια το 2019, σε σχέση με τα 77,7 στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση της Οxford Economics. Υπήρχαν επίσης μόνο 7,3 γιατροί ανά 10.000 άτομα στην Ινδία, σε σύγκριση με 23,9 γιατρούς ανά 10.000 άτομα στην Κίνα. H χρηματοδότηση είναι υψίστης σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, τονίζουν αναλυτές της Oxford. Στην Ινδία οι δαπάνες για την εκπαίδευση ανέρχονται επί του παρόντος σε μόλις 2,9% του ΑΕΠ της χώρας, λιγότερο από το μισό του στόχου του 6% που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2020. Και παρόλο που οι κρατικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος, παραμένουν χαμηλότερες από πολλές άλλες χώρες.

πηγη:CNBC

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα