Η ημέρα που πέθαναν οι δεινόσαυροι

Πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια εκτυλίχθηκε μία σκηνή χάους σε λιμνώδη περιοχή της Βόρειας Ντακότα. Η γη σείστηκε από κύματα που προήλθαν από έναν σεισμό 10 ή 11 Ρίχτερ.

Για την ζωή στην Κρητιδική περίοδο, όμως, στην Βόρεια Ντακότα τα κύματα ήταν αυτά που αποδείχθηκαν πιο καταστροφικά. Μετά από έξι χρόνια ανασκαφών στην περιοχή ένας παλαιοντολόγος επιβεβαίωσε κάτι που οι επιστήμονες υποψιάζονταν από καιρό. Στην Βόρεια Ντακόντα βρίσκεται ένα προϊστορικό νεκροταφείο που μπορεί να είναι η καλύτερη απόδειξη για τα γεγονότα που οδήγησαν στην πιο γνωστή μαζική εξαφάνιση ζωής στην γη.

Απολιθωμένα ψάρια, βλάστηση, θηλαστικά, έντομα, θαλάσσια ερπετά θάφτηκαν το ένα πάνω στο άλλο και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με όσα είπε στην Daily Mail ο παλαιοντολόγος, Ρόμπερτ ΝτεΠάλμα είναι το πρώτο μαζικό νεκροταφείο μεγάλων μορφών ζωής από την εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων που έχει βρεθεί ποτέ.
Το εύρημα είναι ο μεγαλύτερος όγκος κρητιδικών απολιθωμάτων, που  μπορεί να αποδειχθεί για τους επιστήμονες το «Άγιο Δισκοπότηρο» προκειμένου να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ημέρα που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

«Από όσα ευρήματα έχουμε από το τέλος της Κρητιδικής περιόδου κανένα δεν διαθέτει μία τέτοια συλλογή από μεγάλο αριθμό ειδών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικίες οργανισμών, σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους και πέθαναν την ίδια στιγμή, την ίδια ημέρα», είπε ο επιμελητής Παλαιοντολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, Ρόμπερτ ΝτεΠάλμα.

Όταν ο αστεροειδής χτύπησε τη ζωή με τεράστια ταχύτητα προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που ανέτρεψε προσωρινά την ροή ενός παρακείμενου ποταμού και έριξε εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες προϊστορικά ψάρια στη γη.

Τα ψάρια τότε κόλλησαν στην άμμο και χτυπήθηκαν από τεκτίτες, τμήματα πέτρας που είχαν λιώσει από την πρόσκρουση και έπεφταν από τον ουρανό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ψάρια φέρουν ίχνη τεκτιτών στα βράγχια τους και εξηγούν ότι πιθανότατα ήταν τα πρώτα θύματα του μετεωρίτη. «Είναι σαν ένα μουσείο του τέλους της Κρητιδικής περιόδου σε ένα στρώμα 1,5 μέτρου» είπε ο καθηγητής Γεωλογικών και Διαστημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Μαρκ Ρίτσαρντς.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα