Η Hürriyet ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με νέο της άρθρο, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, επανέρχεται στο θέμα της έρευνας του ιταλικού πλοίου στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου και της Καρπάθου, όμως αυτή τη φορά παρουσιάζει την υπόθεση σαν νίκη της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Αθήνα ζήτησε άδεια από την Τουρκία για τις θαλάσσιες έρευνες του πλοίου, πράγμα το οποίο το χαρακτηρίζει “ιστορικό”, διότι όπως λέει αποτυπώνει μια νίκη, από τη στιγμή που η Αθήνα “αποδέχεται τα όσα περιέχονται στο τουρκολιβυκο μνημόνιο”.

“Ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν εισέλθει πρόσφατα σε μια διαδικασία εξομάλυνσης, υπήρξε μια βραχυπρόθεσμη ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο Νότιο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα. Ελληνικά πλοία και πλοίο ιταλικής σημαίας προσπάθησαν να εισέλθουν στην τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία χωρίς άδεια στο πλαίσιο έργων τοποθέτησης υποθαλάσσιων καλωδίων μεταξύ Κρήτης και Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου. Η Άγκυρα απάντησε στην κίνηση της Αθήνας αναπτύσσοντας πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή. Έτσι, τα εν λόγω πλοία εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες”, γράφει η Hürriyet.

Φτάνει δε στο συμπέρασμα ότι “ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονταν στην περιοχή, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα για να μειώσει τις εντάσεις. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου τοποθέτησης καλωδίων. Αυτό το ιστορικό αίτημα άδειας ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίστηκαν σύμφωνα με τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη το 2019. Αυτό το βήμα της Αθήνας, που σεβάστηκε τις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες, απέτρεψε την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών”.

Η τουρκική εφημερίδα παραθέτει και πληροφορίες από διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν: “Η πρόσφατη παρενόχληση Τούρκων ψαράδων από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο , η αύξηση των απωθήσεων κατά των μεταναστών και οι προσπάθειες παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων γύρω από τα Ίμια παρουσιάζουν μια ανησυχητική άποψη. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στο πεδίο και στα διπλωματικά κανάλια”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα