Η Hellenic Train ζητά την επιστροφή αποζημίωσης από χήρα και παιδιά για δυστύχημα του 2008

Τη δικαστική διαμάχη της Hellenic Train με την οικογένεια οδηγού φορτηγού που σκοτώθηκε το 2008, έφερε στο “φως” η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.

Το δυστύχημα έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2008, όταν τρένο intercity που εκτελούσε δρομολόγιο Λάρισα – Βόλος, συγκρούστηκε σε αφύλακτη διάβαση, με φορτηγό που προσπαθούσε να διασχίσει παράδρομο της Εθνικής Οδού. Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο μηχανοδηγός και ο οδηγός του φορτηγού, με την οικογένεια του δεύτερου να προσφεύγει στα αστικά δικαστήρια.

Το αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο

Τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, τα χρήματα έπαψαν να καταβάλλονται στα παιδιά, καθώς οι εταιρίες είχαν κάνει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, η οποία εν μέρει έγινε δεκτή για το μέρος που η Hellenic Train δήλωνε αναρμόδια για την ασφάλεια των αφύλακτων διαβάσεων και η εταιρεία επανήλθε στην αγωγή της. «Συγκεκριμένα, με την ως άνω απόφαση του Αρείου Πάγου, κρίθηκε ότι με όσα δέχθηκε η απόφαση του Εφετείου Λάρισας (σ.σ. του 2019) ως προς το ζήτημα της συνυπαιτιότητας της εταιρίας μας στην πρόκληση του ενδίκου ατυχήματος, που ασκεί ουσιώδη επίδραση στην έκβαση της δίκης, παραβίασε εκ πλαγίου τις ουσιαστικού κανόνα δικαίου διατάξεις (…) στις οποίες κατά τις σχετικές παραδοχές θεμελιώνεται η συντρέχουσα (παράλληλα προς την ανώνυμη εταιρία ΕΔΙΣΥ -Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής- Α.Ε. ήδη απορροφηθείσα από τον ΟΣΕ) αμέλεια και συνυπαιτιότητα της εταιρίας μας καθόσον διέλαβε ασαφείς και ανεπαρκείς αιτιολογίες στερώντας την απόφαση από νόμιμη βάση», γράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωγή της Hellenic Train.

Κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου, η Hellenic Train ζήτησε να οριστεί δικάσιμος για την παραπέρα συζήτηση της υποθέσεως, ώστε να της επιστραφούν όσα χρήματα έχει καταβάλει στην οικογένεια. «Ζητεί να διαταχθεί η κατά νόμο επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και συγκεκριμένα να υποχρεωθεί ο κάθε αντίδικος -καθ’ ου η παρούσα κλήση- να μας επιστρέψει εντόκως από της εκδοθησομένης αποφάσεως του Δικαστηρίου σας και μέχρι την πλήρη εξόφληση τα ποσά που του έχουμε καταβάλει, τόσο δυνάμει της προσωρινά εκτελεστής – εκκαλούμενης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας όσο και σε εκτέλεση της (ήδη αναιρεθείσας)… απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, όπως τα ποσά αυτά στην παρούσα κλήση μας ανωτέρω αναλύονται».

«Να μας αφήσουν να ζήσουμε με ηρεμία και αξιοπρέπεια»

Από την πλευρά της η χήρα του οδηγού μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής είπε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολύχρονη περιπέτεια της οικογένειά της. «Το μόνο που επιθυμώ είναι να καταβάλουν τα αποφασισμένα από τα δικαστήρια και να τελειώνει η περιπέτεια που κρατάει 15 χρόνια, ώστε να μας αφήσουν να ζήσουμε με ηρεμία και αξιοπρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο δικαστήριο έχει οριστεί για το 2024.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα