Η Google πληρώνει υπαλλήλους στην ΑΙ για να μην εργάζονται για έναν χρόνο

Σε μία διαφορετική συμφωνία έχει καταφύγει το τμήμα AI της Google, DeepMind, για ορισμένους υπαλλήλους AI στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μην εργάζονται για έναν χρόνο αλλά να εξακολουθούν να έχουν χρηματικές απολαβές. Βάσει μίας τέτοιας συμφωνίας, ωστόσο, απαγορεύεται στους εργαζομένους να εργαστούν για ανταγωνιστές για διάστημα έως και ενός έτους.

Όπως αναφέρει το TheCrunch, επικαλούμενο το Business Insider, η πρακτική αυτή μπορεί να κάνει τους ερευνητές να αισθάνονται ότι μένουν εκτός του γρήγορου ρυθμού προόδου της ΤΝ.

Ρήτρες μη ανταγωνισμού

Σχετικά με τις αυστηρές «ρήτρες μη ανταγωνισμού», εμποδίζουν τους εργαζομένους να εργαστούν για μια αντίπαλη εταιρεία για διάστημα έως και ενός έτους μετά την αποχώρησή τους από την Google. Αυτό αναφέρθηκε από πρώην υπαλλήλους της DeepMind.

Η διάρκεια της ρήτρας μετασυμβατικής απαγόρευσης ανταγωνισμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διάρκεια της υπηρεσίας και το πόσο σημαντικό είναι το άτομο για την εταιρεία.

Στο εργατικό δίκαιο, αυτή η περαιτέρω πληρωμή ονομάζεται αποζημίωση για απαγόρευση ανταγωνισμού και αποτελεί – τουλάχιστον στο γερμανικό δίκαιο– προϋπόθεση για μια νομικά δεσμευτική ρήτρα μη ανταγωνισμού.

Έως και 12 μήνες άδεια με αποδοχές

Δύο από τους πρώην υπαλλήλους δήλωσαν ότι οι εξάμηνες συμφωνίες μη ανταγωνισμού ήταν συνηθισμένες μεταξύ των υπαλλήλων της DeepMind. Αυτό ίσχυε και για μεμονωμένους υπαλλήλους που εργάζονταν στα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης Gemini της Google. Ορισμένοι ανώτεροι ερευνητές είχαν λάβει ακόμη και συμφωνίες ενός έτους. Η Google περιέγραψε τους κανόνες στο Business Insider ως συνήθη πρακτική της αγοράς.

Το θέμα των συμφωνιών μη ανταγωνισμού ήρθε στην επικαιρότητα στα τέλη Μαρτίου, όταν ο Nando de Freitas, αντιπρόεδρος της Microsoft AI και πρώην διευθυντής της DeepMind, δημοσίευσε ένα μήνυμα προς τους υπαλλήλους της DeepMind στο X. Όπως έγραψε, οι υπάλληλοι της DeepMind επικοινωνούσαν απεγνωσμένα μαζί του σε εβδομαδιαία βάση, ρωτώντας τον πώς θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις περιόδους προειδοποίησης και τις συμφωνίες απαγόρευσης ανταγωνισμού. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι συμβάσεις δεν πρέπει να υπογράφονται. Όπως είπε, «καμία αμερικανική εταιρεία δεν θα έπρεπε να έχει τόση δύναμη, ειδικά στην Ευρώπη».

Η πρακτική αυτή, της εργατικής αδράνειας εργαζομένων έως και έναν χρόνο, έχει κάνει ορισμένους από αυτούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και να βρουν δουλειά στις ΗΠΑ. Διότι στις ΗΠΑ δεν επιτρέπονται πλέον οι ρήτρες μη ανταγωνισμού.

Ωστόσο, στη Γερμανία, ρήτρες απαγόρευσης ανταγωνισμού μετά τη σύναψη σύμβασης δεν είναι ασυνήθιστες. Μπορούν να συμφωνηθούν για μέγιστη περίοδο δύο ετών μετά τη λήξη της εργασιακής σχέσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα