Η… γκρίνια του Ερντογάν για τις ελληνικές συμφωνίες και το «ράπισμα» του Κογκρέσου στην Τουρκία

O Ταγίπ Ερντογάν, συνηθισμένος να κουνάει με τρόπο απειλητικό το δάχτυλο στον συνομιλητή του, διαβλέπει ότι οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτουν γεωπολιτικό κύρος στην Ελλάδα, απομονώνοντας ολοένα και περισσότερο την Τουρκία. Κατά τις συναντήσεις που είχε με Μακρόν και Μπάιντεν, ο «Σουλτάνος» θα επιθυμούσε διακαώς να… επιπλήξει αμφοτέρους για τις αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα, ωστόσο, έκανε αυτό που προφανώς του επιτράπηκε, δηλαδή να γκρινιάξει, ακόμη και να δυσφημήσει κατά την προσφιλή του συνήθεια την Αθήνα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Τα όσα είπε ο Ερντογάν στον Μακρόν για τη αγορά των Rafale από την Ελλάδα, αλλά και στον Μπάιντεν για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, δεν δημιουργούν κάποιον σοβαρό διπλωματικό αντίκτυπο. Φράσεις του τύπου «οι Έλληνες σας ξεγέλασαν, δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα Rafale», που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος, είναι περισσότερο προς εγχώρια κατανάλωση, για να βάλουν ένα ακόμη λιθαράκι στο προπαγανδιστικό αφήγημα που στήνει με κόπο εδώ και χρόνια ο «Σουλτάνος», ο οποίος βάσει αυτού «ραπίζει» και επιπλήττει λεκτικά τους Δυτικούς.  Αυτό επιχείρησε να μεταφέρει  ξανά προς το εσωτερικό της χώρας του ο Ερντογάν, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση όχι μόνο εκτός συνόρων, αλλά και στην Άγκυρα.

Η πρόσφατη αποκάλυψη της DW ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση τον Τούρκο πρόεδρο, μετά την απόφαση να απελάσει δεκάδες δυτικούς πρέσβεις-κάτι που τελικώς αποφεύχθηκε- αλλά και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚP), καταδεικνύουν ότι οι ημέρες που ο Ερντογάν ήταν στο απυρόβλητο, έχουν μάλλον περάσει.

Επιστρέφοντας, πάλι, στις πρόσφατες συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με τους Μακρόν και Μπάιντεν εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα: πρώτον, η εμμονή Ερντογάν και τα παράπονα για τα «παράγωγα» των αμυντικών συμφωνιών με την Ελλάδα, πιστοποιεί τον μεγάλο βαθμό ενόχλησης της Τουρκίας, για τις συμμαχίες που έκλεισε η Αθήνα. Η Άγκυρα κραυγάζει εδώ και καιρό για τα deals με τη Γαλλία (Rafale, φρεγάτες), και τις ΗΠΑ, που αποτελούν game changer στο Αιγαίο, προσδίδουν αποτρεπτική ισχύ και αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Ελλάδα.

Δεύτερον, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε μετά μανίας τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, παρουσιάζοντας, μάλιστα, ως διπλωματική επιτυχία το γεγονός ότι ο Μπάιντεν… καταδέχθηκε να τον δει. Πάνω από τις επικοινωνιακές επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου, αυτό που μετράει είναι η ουσία, τα διπλωματικά κέρδη, και εκεί πήρε κάτω από τη βάση. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έκανε κουβέντα για τα F-16, ενώ μίλησε σε αυστηρό τόνο στον Τούρκο πρόεδρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βέτο του Κογκρέσου

Τα χειρότερα, που «κονιορτοποιούν» τις τουρκικές επιδιώξεις για αγορά των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 ήρθαν προχθές, ενόσω ήταν νωπές οι αντιδράσεις από το τετ α τετ Ερντογάν-Μπάιντεν. Το Κογκρέσο απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπου οι βουλευτές τονίζουν την αντίθεσή τους στην πώληση των εν λόγω αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Το αφήγημα Ερντογάν για την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ καταρρέει, μαζί με την τουρκική λίρα και οικονομία, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει ο Τούρκος πρόεδρος. Θεωρείται, βέβαιο, ότι και πάλι θα βάλλει κατά της Δύσης, όπως κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ωστόσο, μένει να φανεί αν το  εγχώριο ακροατήριο τον ακολουθήσει και πάλι «τυφλά»…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα