Η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει μεγάλες ενισχύσεις σε κρατίδια πριν τις εκλογές

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηριχθούν οικονομικά κρατίδια που πλήτονται από τα σχέδια για τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, μερικές ημέρες πριν διεξαχθούν κρίσιμες εκλογές σε δύο απ’ αυτά.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει συνολική κρατική βοήθεια 40 δισεκ. ευρώ κατανεμημένη στην επόμενη 20ετία, κυρίως σε τέσσερα κρατίδια που πλήττονται από τα σχέδια για τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα μέχρι το 2038, στο πλαίσιο της μετάβασης της Γερμανίας στην ανανεώσιμη ενέργεια, γνωστή ως «Energiewende».

Δύο από τα κρατίδια που θα επωφεληθούν είναι το Βραδεμβούργο και η Σαξονία, όπου διεξάγονται την Κυριακή εκλογές στις οποίες οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εταίροι της αναμένεται να χάσουν υποστήριξη υπέρ της άκρας δεξιάς.

Η άνοδος της υποστήριξης της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στα δύο πρώην κομμουνιστικά ανατολικά κρατίδια απειλεί να καταστρέψει την κυβέρνηση συνασπισμου δεξιάς-αριστεράς της Μέρκελ.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η AfD έρχεται στήθος με στήθος με το SPD στο Βραδεμβούργο, ένα κρατίδιο όπου οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν από τη γερμανική επανένωση το 1990, και δεύτερη με μικρή διαφορά μετά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ στη Σαξονία.

Το AfD έχει επιδιώξει να προσελκύσει ψηφοφόρους στη φτωχότερη ανατολική Γερμανία δίνοντας προτεραιότητα, έναντι του περιβάλλοντος, στις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τον άνθρακα.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δήλωσε πως η έξοδος από τον άνθρακα χρειάζεται ώστε οι περιφέρειες που πλήττονται να έχουν την ευκαιρία να «επανιδρυθούν», ενώ βοηθάει επίσης στην προστασία του κλίματος.

«Με τον σημερινό νόμο, ανοίγουμε τον δρόμο για να διοχετευθεί γρήγορα βοήθεια και για να υπάρξει μια επιτυχημένη διαρθρωτική αλλαγή», ανέφερε σε δήλωση.

Τα άλλα κρατίδια που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη βοήθεια είναι τα ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας-Άνχαλτ και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη δυτική Γερμανία.

Σχετικά Νέα