Η Γερμανία επιδιώκει συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν για φορολόγηση πολυεθνικών

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κανονισμών για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Σε ομιλία που έδωσε σε συνέδριο του Reuters στο Βερολίνο την Τρίτη, ο κ. Σολτς τόνισε ότι το σχέδιο είναι να υπάρξει συμφωνία ως το καλοκαίρι στο πλαίσιο κανονισμών που παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά ο ΟΟΣΑ.

Το πλαίσιο αυτό επιβάλλει ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον $100 δισ. φορολογικά έσοδα.

Ο ΟΟΣΑ έχει επιδιώξει να λάβει τη συναίνεση περισσότερων από 135 κρατών για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό θα επιτρέψει την αύξηση των εσόδων από εταιρικούς φόρους ως και 4%.

O στόχος του εγχειρήματος του ΟΟΣΑ είναι να διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές δεν θα πληρώνουν φόρο μόνο εκεί όπου έχουν την έδρα τους οι διάφορες θυγατρικές τους αλλά και εκεί όπου αποκομίζουν κέρδη από τις δραστηριότητες τους. Εισάγει επίσης έναν κατώτατο φορολογικό συντελεστή.

Το σχέδιο απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, τη Βρετανία και την Ιταλία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι εταιρείες όπως η Apple, η Facebook και η Google αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την ευρωπαϊκή αγορά αλλά καταβάλλουν ελάχιστο φόρο.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχικά στηρίξει τις προσπάθειες για φορολογική μεταρρύθμιση αλλά τον Ιούνιο διέκοψε τις συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, απείλησε επίσης να επιβάλλει δασμούς στα προϊόντα χωρών που θα επέβαλαν μονομερώς φόρο στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Σχετικά Νέα