Η Γερμανία αναπτύσσει στρατεύματα στο κατώφλι της Ρωσίας για πρώτη φορά από τους Ναζί

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο γερμανικός στρατός έχει ξεκινήσει την πρώτη του μόνιμη ανάπτυξη στρατευμάτων σε ξένο έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 45η θωρακισμένη ταξιαρχία τοποθετείται στη Λιθουανία, κοντά στη ρωσική σύμμαχο Λευκορωσία, καθώς το Βερολίνο προετοιμάζεται για πιθανή σύγκρουση τα επόμενα χρόνια.

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε τελετή έξω από την πόλη Βίλνιους, με τον Γενικό Ταξιάρχη Κριστόφ Χούμπερ ο οποίος είναι επικεφαλής της νεοσυσταθείσας μονάδας, όπως αναφέρθηκε από το λόμπι της Μπούντεσβερ, την Ομοσπονδιακή Ομάδα Άμυνας της Γερμανικής Ένωσης (DBwV)) και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Έχουμε μια σαφή αποστολή. Πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία, την ελευθερία και την ασφάλεια των λιθουανών συμμάχων μας εδώ στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια της τελετής.

Το σχέδιο περιλαμβάνει όχι μόνο τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής, αλλά και τις μονάδες υποστήριξης – όπως ένα ιατρικό κέντρο, μια εταιρεία σήματος και ομάδες υποστήριξης εντολών – σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Επί του παρόντος, 150 γερμανικά στρατεύματα τοποθετούνται στη Λιθουανία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 500 μέχρι το τέλος του έτους.

Το στρατιωτικό προσωπικό που έφτασε στη Λιθουανία πέρυσι για να προετοιμαστεί για την ανάπτυξη έχει ενσωματωθεί επισήμως στην ταξιαρχία. Μόλις ολοκληρωθεί από προσωπικό και είναι έτοιμο για μάχη μέχρι το 2027, η μονάδα θα περιλαμβάνει περίπου 5.000 στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό, εξοπλισμένο με περίπου 2.000 βαριά όπλα, σύμφωνα με τα σχέδια του γερμανικού στρατού.

Για το ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μέρος της μετατόπισης της συμμαχίας στην άμυνα της, και για τη Γερμανία, είναι ένα σημαντικό βήμα για την απόρριψη της φήμης της ως διστακτικής στρατιωτικής εξουσίας.

Η Μόσχα θεωρεί το ΝΑΤΟ ως εχθρική οντότητα, περιγράφοντας την επέκτασή του στην Ευρώπη ως άμεση απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια. Η δέσμευση του μπλοκ να αποδεχτεί την Ουκρανία ως μέλος και η αυξανόμενη συμμετοχή του έθνους έχουν σημειωθεί από Ρώσους αξιωματούχους ως οι βασικές αιτίες της σύγκρουσης της Μόσχας με το Κίεβο.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ένας ένθερμος υποστηρικτής για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιθουανία, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ μέχρι το 2029 ή το 2030 – ισχυρισμός που η Μόσχα έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Το 2023, το Βερολίνο και η Βίλνιους υπέγραψαν συμφωνία σταθμό, η οποία αρχικά χαρακτηρίζει τη νέα γερμανική μονάδα ως την 42η ταξιαρχία. Δύο από τα τάγματα της θα αποτελούνται αποκλειστικά από γερμανούς στρατιώτες, ενώ το τρίτο θα ενσωματώσει προσωπικό από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Τα τμήματα της ταξιαρχίας θα τοποθετηθούν στο έδαφος κατάρτισης Ρουντνινκάι στη νοτιοανατολική Λιθουανία, μόνο 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας, ενώ πρόσθετες μονάδες θα τοποθετηθούν κοντά στο χωριό Ρούκλα, μεταξύ Βίλνιους και Καουνάς.

Η μετά-Ναζί Γερμανία περιόριζε προηγουμένως την ανάπτυξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της στο εξωτερικό για προσωρινές αναθέσεις εργασίας, όπως η συμβολή στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μετά την κατοχή του Αφγανιστάν το 2001.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα