Η Γεωργία δηλώνει έτοιμη να πάρει της θέση χώρας που θα αποχωρήσει από την ΕΕ

Η Γεωργία, χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει “έτοιμη να πάρει τη θέση” εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν το μπλοκ, διαβεβαίωσε σήμερα η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καθώς απομένουν μερικές εβδομάδες από την καταληκτική ημερομηνία του Brexit.

“Η Γεωργία σήμερα ενσαρκώνει ένα παράδοξο” αφού επιθυμεί “να ενταχθεί στην ΕΕ τη στιγμή που κάποιοι φιλοδοξούν να την εγκαταλείψουν”, σχολίασε η Ζουραμπισβίλι, η οποία είχε προσκληθεί στη “Συνάντηση των επιχειρηματιών της Γαλλίας” που οργάνωσε η ομοσπονδία των εργοδοτών Medef.

“Πάντως, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη θέση” εκείνης της χώρας που θα αποχωρήσει, αστειεύτηκε η πρόεδρος, μιλώντας σε ένα ακροατήριο που το αποτελούσαν όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά και πολιτικοί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βρετανός υπουργός Στιβ Μπάρκλεϊ, που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Σύμφωνα με τη Ζουραμπισβίλι, το 80% του λαού της Γεωργίας τάσσεται εδώ και 15 χρόνια υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε “χώρο του δικαίου, του μέτρου και των αρχών”.

Η Γεωργιανή πρόεδρος επισήμανε πάντως ότι αντιμετωπίζει “με ρεαλισμό” την προοπτική ένταξης της χώρας της, αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία θα είναι μακρά. “Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη για μια άμεση διεύρυνση (…) Αλλά η Γεωργία, επειδή επιθυμεί την επιτυχία της ΕΕ, έχει ήδη αποδείξει ότι έχει υπομονή”, επέμεινε.

Η Ζουραμπισβίλι, που γεννήθηκε στη Γαλλία από οικογένεια Γεωργιανών εμιγκρέδων και υπηρέτησε σε διπλωματική θέση στο Κε ντ’ Ορσέ, κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν ανοίγματα προς τη χώρα της, τονίζοντας ότι “η υπομονή της δεν μπορεί να είναι στατική”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα