

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Μολδαβία από την 1η Ιανουαρίου λόγω των απλήρωτων χρεών της χώρας.
Η διακοπή της ροής αποτελεί προάγγελο καθολικής διακοπής των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα προς την Σλοβακία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ιταλία όταν θα εκπνεύσει η συμφωνία διέλευσης με την Ουκρανία στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Υπερδνειστερία και κατηγόρησε την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο μολδαβός πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Μολδαβία θα εξετάσει όλα τα νομικά μέσα ανάμεσά τους και την διεθνή διαιτησία.
Η Ρωσία προμηθεύει την Μολδαβία με 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέσω της Ουκρανίας. Το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Υπερδνειστερία η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και στην συνέχεια το πωλεί στην υπόλοιπη Μολδαβία.
Η Ρωσία, η οποία δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας, έχει δηλώσει ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της για παρελθούσες προμήθειες, το οποίο, σύμφωνα με την Μόσχα, ανέρχεται σε 709 εκατομμύρια δολάρια. Η Μολδαβία δηλώνει ότι το χρέος της ανέρχεται σε 8,6 εκατομμύρια δολάρια.
Η Υπερδνειστερία και η κυβέρνηση του Κισινάου συμφώνησαν το 2022 ότι ο συνολικός όγκος του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Μολδαβία θα ρέει προς την Υπερδνειστερία, η οποία κατά παράδοσιν δεν πληρώνει για την ενέργεια αυτή.
Χωρίς τις προμήθειες σε φυσικό αέριο, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα διακόψει την λειτουργία του και η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία θα αντιμετωπίσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
Μολδαβία και Υπερδνειστερία κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Το Κισινάου ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει τις εξαγωγές ενέργειας και θα εισαγάγει μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον ένα τρίτο από την 1η Ιανουαρίου.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού κατηγορεί την Gazprom ότι προκαλεί ενεργειακή κρίση αρνούμενη να εξαγάγει αέριο μέσω εναλλακτικής οδού.
Σχετικά Νέα
ΤτΕ: Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική.
Live η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων στήριξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός
Σε απευθείας σύνδεση με το ertnews.gr η εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε.
Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου
Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις.
Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων
Χρονικό περιθώριο, έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, που κατά.