Η Gazprom απειλεί με μείωση ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τις 28 Νοεμβρίου

Η Gazprom ανέφερε ότι ενδέχεται να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στη μόνη εναπομένουσα οδό για τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, από την επόμενη εβδομάδα.

Η απειλή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού έρχεται την ώρα που το ψυχρότερο κλίμα ενισχύει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Οι traders και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε αγωνία για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι η Μόσχα έχει ήδη περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη εδώ και μήνες.

Η Gazprom ανέφερε μέσω Telegram ότι ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία. Η εταιρεία υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει συσσωρεύσει 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία.

Αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 28η Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η Gazprom στέλνει σήμερα περίπου 43 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Η ουκρανική Naftogaz δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα