Η Φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι ελπίζει η ΕΕ να κάνει το “σωστό” για την Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η γνώμη του εκτελεστικού βραχίονα σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ θα αντικατοπτρίζει “προσεκτικά” μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα την τελευταία δεκαετία, αλλά και ότι “πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά”.

“Ελπίζω ότι σε 20 χρόνια, όταν θα κοιτάμε πίσω, θα μπορούμε να πούμε ότι κάναμε το σωστό”, δήλωσε η Von der Leyen σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή της από το Κίεβο αργά το Σάββατο. “Η πρόκληση θα είναι να βγούμε από το συμβούλιο με μια ενιαία θέση, η οποία θα αντικατοπτρίζει το μέγεθος αυτών των ιστορικών αποφάσεων”.

Η επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για να ενταχθεί στο μπλοκ με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και τα μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη γνωμοδότηση στις 23-24 Ιουνίου σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και και τα 27 κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν τη σύσταση.

“Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για την αξιολόγηση αυτή”, δήλωσε η κ. Μέρκελ σε κοινή εμφάνιση στον Τύπο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο το Σάββατο.

Μισή ντουζίνα χώρες, μεταξύ των οποίων οι Κάτω Χώρες και η Δανία, παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά την ετοιμότητα της Ουκρανίας να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη που θα μπορούσαν να διαρκέσουν περίπου μια δεκαετία. Ορισμένες ανησυχούν επίσης για την παροχή προτίμησης στην Ουκρανία έναντι των υφιστάμενων υποψηφίων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Η Von der Leyen δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ προχωρά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο

Το ορόσημο θα ανοίξει μια επίπονη διαδικασία ένταξης που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.

Η επίσκεψη της Von der Leyen στην Ουκρανία ήταν η δεύτερη μετά την εισβολή της Ρωσίας και πραγματοποιήθηκε καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να καλύψει ένα οικονομικό κενό ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 δισ. δολαρίων) μηνιαίως.

Επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο με τραυματισμένους στρατιώτες στο Κίεβο και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην ιστορική πλατεία Μαϊντάν, όπου τα φανάρια ήταν στολισμένα με λουλούδια και οι δρόμοι έσφυζαν από κόσμο.

Κατά την εμφάνισή της με τον Ζελένσκι, είπε ότι η Ευρώπη πενθεί μαζί με την Ουκρανία για τις απώλειές της. “Αλλά βλέπω επίσης, εδώ στο Κίεβο, ότι η ζωή αναβιώνει”, πρόσθεσε. “Βλέπω ότι οι άνθρωποι καθαρίζουν τα ερείπια, χτίζετε ξανά τις γέφυρες, οι άνθρωποι επιστρέφουν από το εξωτερικό, επιστρέφουν στην πόλη – και αυτό είναι ένα καλό σημάδι”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα