Site icon The Indicator

Η Ευρώπη ξεμένει από πυρίτιδα και TNT – “Άλμα” στη ζήτηση για πυρομαχικά, αλλά η παραγωγή μετ’εμποδίων

Οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία αποκάλυψαν την ανάγκη της Ευρώπης να αυξήσει τα πυρομαχικά της, πιέζοντας τα αποθέματα πυρίτιδας και TNT.

Οι κατασκευαστές πυρομαχικών αγωνίζονται να διασφαλίσουν τις προμήθειες χημικών και βαμβακιού, καθώς ετοιμάζονται για μία τεράστια αύξηση της ζήτησης για εκρηκτικά, θέτοντας την Ευρώπη αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από πυρίτιδα και TNT, “τη στιγμή που τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ” όπως επισημαίνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το Bloomberg.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που γεννούν οι αυξημένες ανάγκες της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία, ο Όλιβερ Μπέκερ, υπεύθυνος στη θυγατρική του γερμανικού “γίγαντα” Rheinmetall, Nitrochemie Aschau, σημειώνει: “Δεν μπορείς απλά να βάλεις μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλικών σε έναν μεταφορικά ιμάντα, κανένας δεν θα το ήθελε αυτό. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Nitrochemie Aschau έχει αυξήσει την παραγωγική ικανότητα κατά 60% και κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις για να την αυξήσει περαιτέρω κατά 40% μέχρι τα μέσα του 2025. Έχει προσλάβει περίπου 300 εργαζομένους, ώστε να μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή σε 24ωρη βάση και να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης πυρομαχικών της Ευρώπης.

Οι χώρες της Ευρώπης διαπιστώνουν πλέον πόσο περιορισμένα είναι τα αποθέματά τους, καταβάλλοντας προσπάθειες για να ενισχύσουν την παραγωγή βλημάτων και σφαιρών. Αυτό θέτει υπό πίεση τα αποθέματα πυρίτιδας, TNT και άλλων εκρηκτικών.

Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες, ο περιορισμένος αριθμός των παραγωγών αγωνίζεται να ανταπεξέλθει. Η Rheinmetall στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή της κατά περισσότερο από 50% έως το 2028, αλλά ακόμα και αυτό δεν θα είναι αρκετό. Ο CEO Armin Papperger έχει δηλώσει ότι η εταιρεία ίσως χρειαστεί να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της σε περισσότερους από 20.000 μετρικούς τόνους για να καλύψει τις ανάγκες.

Παράλληλα, η αλυσίδα εφοδιασμού στην οποία βασίζονται οι κατασκευαστές εκρηκτικών είναι “μπερδεμένη” και γεμάτη εμπόδια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, καθώς οι κυβερνήσεις και οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν κίνητρα στις μη στρατιωτικές χημικές βιομηχανίες να στραφούν στη στρατιωτική παραγωγή, να απλοποιήσουν τους κανονισμούς που θα επιτρέπουν την κατασκευή νέων εργοστασίων και την κυκλοφορία επικίνδυνων φορτίων σε όλη την ήπειρο, ακόμα και να εξασφαλίσουν προμήθειες με τα πιο βασικά υλικά που αποστέλλονται αυτήν τη στιγμή από την Κίνα.

“Μια συντονισμένη στρατηγική εθνικής άμυνας θα στόχευε στην εξασφάλιση των πόρων του βαμβακιού, ένα είδος προνοητικότητας που δεν βλέπω αυτή τη στιγμή” σημείωσε ο Michael Blendinger, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών οπλουργών και εμπόρων όπλων.

Καθώς η Ευρώπη στρέφεται στην ενίσχυση της άμυνάς της, η αβεβαιότητα που προκαλείται και λόγω της στάσης των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση περαιτέρω των αναγκών της ηπείρου για πυρομαχικά.

“Μέχρι τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα στον τομέα της παροχής πυρομαχικών” δήλωσε ο Joachim Peter από την Brunswick Group. “Αυτό έχει πλέον το βάρος του καθώς η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται” τόνισε.

 

Exit mobile version