Η Ευρώπη στερεύει από χρόνο για εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο

Πιο κλονισμένη από ποτέ δείχνει η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Λίγες ώρες αφότου το Κίεβο μείωσε τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της επικράτειάς της, κατηγορώντας τα ρωσικά στρατεύματα για παρέμβαση, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε την αποστολή αερίου σε διανομέα στη Γερμανία.

Παρότι οι όγκοι που επηρεάζονται είναι μικροί, καθώς αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου, κάθε νέο πλήγμα στις προμήθειες υπογραμμίζει την ευπάθεια της περιοχής και την επείγουσα ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκοπεί από τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

«Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα, είναι ένα παράδειγμα του γιατί η Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένες τις προμήθειες φυσικού αερίου», δήλωσε στο CNN η Σιμόν Ταγλιαπέτρα, της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Υπογραμμίζοντας πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα σαν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού».

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIΑ Novosti, η Ρωσία επέβαλε σε 31 διαφορετικές εταιρείες την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων, η Gazprom Germania και η EuRoPol Gaz, που εκμεταλλεύεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe.

Σύμφωνα με το Intercontinental Exchange, οι μελλοντικές τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά 14% για λίγο το πρωί της Πέμπτης, αλλά υποχώρησαν ξανά. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα έκλεισε τις στρόφιγγες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κάνοντας πράξη την υπόσχεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τις «μη φιλικές» χώρες που αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια αντί για ευρώ και δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για περίπου το 25% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2021. Πλέον, η ΕΕ προτείνει να μειώσει την κατανάλωση του ρωσικού αερίου κατά 665 ως το τέλος της χρονιάς, αλλά δεν έχει παρουσιάσει ακόμα ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Ουκρανία μεταφέρει συνολικά περίπου το 30% της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις Independent Commodity Intelligence Services (ICIS), ο αγωγός, που επηρεάζεται από την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει τις αποστολές μέσω του σημείου διέλευσης Σοχρανίβκα (Sokhranivka), αντιπροσωπεύει μόλις το 2,3% της συνολικής παροχής αερίου.

«Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει το συντομότερο δυνατό μια συμμαχία αγοραστών, στην οποία οι χώρες θα προμηθεύονται από κοινού αποστολές φυσικού αερίου από όλους τους προμηθευτές, για να αποτρέψει τον ανταγωνισμό των χωρών για τις προμήθειες φυσικού αερίου και στην αύξηση των τιμών», δήλωσε ο αναλυτής φυσικού αερίου και LNG στη Rystad Energy Καουσάλ Ραμές.

Σύμφωνα με το Eurasia Group πάντως, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι αυτές που θα επηρεαστούν άμεσα από τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα