Η Ευρώπη πληρώνει την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο

Στην παραδοχή ότι «η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο» προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφήνοντας αιχμές για τις αποφάσεις της προηγούμενης Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει την «τεράστια» πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του τους τελευταίους μήνες στην κατεύθυνση των εναλλακτικών πηγών προμήθειας ενέργειας.

«Δεν ήταν η Ευρώπη που ήταν εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο. Ήταν η Γερμανία. Και αν κοιτάξει κανείς πίσω, είναι δύσκολο να καταλάβει πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, για να προσθέσει όμως ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια απεξάρτησης είναι «τεράστια».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Βερολίνο να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard στην Ουκρανία, ο κ. Χάμπεκ σημείωσε ότι η Γερμανία «λόγω της ιστορίας της είναι κάπως επιφυλακτική, αλλά, αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν ανάλογα άρματα, θα κάνουν πιο εύκολη την απόφασή μας». Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στήριξη και αυτή θα είναι μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός ‘Αμυνας, πρόσθεσε ο κ. Χάμπεκ και επανέλαβε ότι δεν πρέπει η Δύση να εμπλακεί σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, «το μέτωπο πρέπει να παραμείνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Οι εν λόγω δηλώσεις, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης που εξαπέλυσε ο επενδυτής και πολιτικός ακτιβιστής, Τζορτζ Σόρος, στη Μέρκελ για «ειδικές συμφωνίες» για το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα παραμένει υπερβολική, λόγω κυρίως των μερκαντιλιστικών πολιτικών που ακολουθούσε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ», είπε ο Σόρος, σε ομιλία του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την Τρίτη το βράδυ. «Είχε κάνει ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και έκανε την Κίνα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας».

 

 

Πηγή     ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα