Η Ευρώπη μπορεί να έχει εγκεκριμένα εμβόλια στις αρχές του 2021

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι πιθανό να εγκρίνει τρία εμβόλια κατά του Covid-19 στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Γκουίντο Ράζι σήμερα, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

«Αν όλα πάνε καλά, κατά τους πρώτους μήνες του 2021 πιθανόν να υπάρχουν τρία εμβόλια που θα έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ. Θα πρέπει όμως όλα να πάνε καλά. Πίσω από κάθε γωνία καραδοκεί κάποιο πρόβλημα», είπε.

Θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να έχουμε κάποιο εμβόλιο έτοιμο για χρήση το 2020, είπε ο Ράζι, προσθέτοντας ότι οι πρώτες δόσεις για ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να είναι διαθέσιμες την άνοιξη.

Ο ΕΜΑ αξιολογεί αυτή τη στιγμή εμβόλια από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer , AstraZeneca και Moderna με τη διαδικασία αξιολόγησης σε πραγματικό χρόνο, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την έγκριση αν οι δοκιμές κάποιου από αυτά τα εμβόλια αποδειχθούν επιτυχείς.

Οι αξιολογήσεις σε πραγματικό χρόνο μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης επιτρέποντας στους ερευνητές να υποβάλλουν τα ευρήματά τους σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση των μελετών.

Η άφιξη ενός εμβολίου θα αποτελεί απλώς «την αρχή του τέλους της πανδημίας, όχι το τέλος της» προειδοποίησε ο Ράζι.

Πρόσθεσε ότι μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας θα παραμείνουν απαραίτητα, καθώς θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Σχετικά Νέα