Η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες τις στην Βρετανία

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, έχει φέρει και πάλι τα πάνω κάτω στη Γηραιά Ήπειρο. Στο φόβο ότι αυτή η μετάλλαξη θα φέρει περισσότερα θύματα και θανάτους από τον ήδη υπάρχοντα κορωνοϊό, οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν η μία μετά την άλλη τα σύνορα της στη Βρετανία. Ο Π.Ο.Υ έχει εκδώσει ήδη οδηγίες προς τις κυβερνήσεις για ενίσχυση των μέτρων. Ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία είχα επί του θέματος ο Ε.Μακρόν, η Α Μέρκλελ και η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της θα διακόψει από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες.

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα, εξ ου και η αύξηση της ανησυχίας στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε έξαρση.

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης που κυκλοφορεί στη Βρετανία.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και ένα κρούσμα στην Ολλανδία και στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται “N501Y”.

Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη “N501Y” ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.

Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Επικοινωνία Παρισιού, Βερολίνου και ΕΕ για τη νέα μετάλλαξη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους.

Γερμανία

Η Γερμανία δεν έχει ανιχνεύσει το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην γερμανική τηλεόραση ARD

«Η μετάλλαξη δεν έχει ανιχνευθεί στην Γερμανία», δήλωσε ο Γενς Σπαν προσθέτοντας ότι όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτονται από τα μεσάνυχτα. «Φυσικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄όψιν τις πληροφορίες από την Βρετανία»., πρόσθεσε.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε μέσω του Twitter ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα για τα άτομα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική.

Βέλγιο

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας και υπάρχουν υποψίες ότι είναι πιο μεταδοτικό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Η ξαφνική αυτή απόφαση λαμβάνεται την επομένη των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την επαναφορά της καραντίνας στο Λονδίνο, στη νοτιοανατολική Αγγλία και σε ένα μέρος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις περιοχές.

Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο. Ακολουθεί μια παρόμοια απαγόρευση που αποφάσισε η Ολλανδία.

Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες.

Αναλυτικά διακόπτει όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της ανίχνευσης νέου στελέχους του κορονοϊού, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

Ιταλία

Η Ιταλία επίσης σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο.

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».

Αυστρία

Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, και αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισχύουν ήδη αυστηροί όροι, καθώς η Βρετανία θεωρείται στην Αυστρία κράτος με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, για το λόγο αυτό υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ, το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αντρέας Μπέργκταλερ από το Κέντρο Ερευνών για τη Μοριακή Ιατρική στη Βιέννη, «στις αυστριακές ακολουθίες ιών δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής την παραλλαγή UK SARS-CoV-2 VUI-2020/12/01 (γραμμή B.1.1.7) με τις 17 μεταλλάξεις της, ωστόσο υπάρχουν μεμονωμένες μεταλλάξεις».

Το ίδιο το υπουργείο Υγείας ανέφερε το απόγευμα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) ότι «αυτή η μετάλλαξη ιών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Αυστρία» και ότι υπάρχει στενή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία διακόπτει απο τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σέσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία επίσης διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών από τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

«Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες». Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

Σουηδία

Η Σουηδία θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετέδωσε η σουηδική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

«Ετοιμάζουμε απόφαση για την απαγόρευση εισόδου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις γίνει δυνατόν», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Μίκαελ Ντάμπεργκ. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα