Η Ευρώπη δεν ξεμπέρδεψε με την ενεργειακή κρίση

H Ευρώπη δεν ξεμπέρδεψε με την ενεργειακή κρίση. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ενέργειας, το υπενθύμισαν ακόμη και σ’ αυτούς που είχαν επαναπαυτεί στις δάφνες της πολύ μεγάλης-ομολογουμένως- πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου εδώ και πολλούς μήνες.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Τον προηγούμενο χειμώνα, η Ευρώπη απέφυγε και μάλιστα με σχετική άνεση όλα τα καταστροφικά σενάρια που είχαν αναπτυχθεί και αφορούσαν την ενεργειακή της επάρκεια. Έχοντας δρομολογήσει μια σταθερή ροή LNG (υγροποιημένου αερίου) και συνεπικουρούμενη από τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα, η Γηραιά Ήπειρος γέμισε τις δεξαμενές-χώρους αποθήκευσης και παρέμεινε καθόλα ασφαλής. Παράλληλα η θετική αυτή συνθήκη είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν τεράστια «βουτιά» οι τιμές του φυσικού αερίου, που από τα 375 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022, υποχώρησαν κάτω από τα 30 ευρώ πριν μερικούς μήνες.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο παρατηρείται αναζωπύρωση στις ευρωπαϊκές τιμές (ανήλθαν πάνω από τα 40 ευρώ) που δεν προέκυψαν ασφαλώς τυχαία, αλλά «πηγάζουν» από την ανησυχία των αναλυτών και παραγόντων της ενεργειακής αγοράς για τον επερχόμενο χειμώνα. Το τελευταίο ράλι των τιμών «τροφοδοτεί» ο φόβος ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει σταθερή ροή LNG τον επερχόμενο χειμώνα. Η κυριότερή απειλή έρχεται από την Αυστραλία και τις επαπειλούμενες απεργίες των εργαζομένων στις Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd., που από κοινού προμηθεύουν περίπου το 10% της αγοράς υγροποιημένου αερίου, παγκοσμίως

Εάν οι κινητοποιήσεις διαρκέσουν αρκετά, είναι πιθανόν διαταραχθεί η παροχή τριών εκατομμυρίων τόνων LNG προς τις αγορές και φυσικά προς την Ευρώπη. Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει συνθήκες «πολέμου» πλειοδοσίας των αγοραστών (Ευρώπη, Ασία κτλ) του υγροποιημένου αερίου, κάτι που θα εκτοξεύσει χωρίς αμφιβολία τις τιμές του αερίου. Το κυριότερο; Ενδεχομένως να θέσει εν αμφιβόλω και πάλι την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, η οποία έχει περιορίσει σημαντικά τις ροές από τη Ρωσία και βασίζεται εν πολλοίς στο εισαγόμενο LNG, για να γεμίσει τις αποθήκες της.

Η εν λόγω δύσκολη συνθήκη και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις, ισχυροποιούνται από και την είδηση πως καταγράφονται μειωμένες ροές αερίου σε βασικό εξαγωγικό λιμάνι των ΗΠΑ.

Μεγάλες πηγές αβεβαιότητας

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής, που προφανώς θα επηρεάσουν κατόπιν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν να προκύψουν ελλείψεις εφοδιασμού-εξαιτίας των προβλημάτων με τις ροές LNG- και ένα ψυχρό κύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα σήμανε συναγερμό στην Ευρώπη και θα έφερνε ξανά στην επιφάνεια τα μαύρα σενάρια για ενεργειακά μπλακ άουτ στη Γηραιά Ήπειρο.