

Οι εντάσεις αυξάνονται σχετικά με τα χρηματικά ποσά που αντλούν ορισμένα κράτη μέλη από το κοινό ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τα περισσότερα «βέλη» κατευθύνονται προς την Εσθονία που χαρακτηρίζεται «κραυγαλέα περίπτωση».
Οι χώρες της ΕΕ αποζημιώνονται ήδη για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μέσω του κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF), στο οποίο οι χώρες μέλη συνεισφέρουν με βάση το μέγεθος της οικονομίας τους.
Δημόσια, οι χώρες της ΕΕ έχουν χαιρετίσει το ταμείο ως ένδειξη αλληλεγγύης – αλλά παρασκηνιακά οι εντάσεις αυξάνονται σχετικά με τα χρηματικά ποσά που συγκεκριμένη ομάδα χωρών έχει αντλήσει, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που επικαλείται το Politico.
Η «κραυγαλέα περίπτωση»
Οι ανησυχίες διογκώθηκαν σε συνάντηση διπλωματών της ΕΕ νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης μοιράστηκε στοιχεία σχετικά με το χρηματικό ποσό που έχει λάβει κάθε χώρα για την αντικατάσταση του στρατιωτικού εξοπλισμού που έστειλε στο Κίεβο πέρυσι. Τα ποσά αυτά αφορούσαν μόνο την πρώτη δόση των επιστροφών, αλλά έδιναν την αίσθηση ότι η Εσθονία αποτελεί «κραυγαλέα περίπτωση».
Μόνο μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις, η υπηρεσία κατονόμασε τις χώρες που ζήτησαν να αποζημιωθούν με βάση τις νέες τιμές αγοράς και όχι τις πραγματικές τιμές του στρατιωτικού εξοπλισμού που δόθηκε, σύμφωνα με διπλωμάτη που ήταν παρών στη συνάντηση και τον οποίο επικαλείται το Politico.
Η κατηγορία που προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις είναι ότι μία χώρα, συγκεκριμένα η Εσθονία, βρήκε έναν (απολύτως νόμιμο) τρόπο να αντικαταστήσει τα παλιά της πολεμικά αποθέματα με ολοκαίνουργια.
«Στέλνουν τα απορρίμματά τους στην Ουκρανία και αγοράζουν ολοκαίνουργιο υλικό για τον εαυτό τους, με χρήματα της ΕΕ», δήλωσε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.
Έξι χώρες στο «μικροσκόπιο»
Σύμφωνα με διαβαθμισμένα στοιχεία της υπηρεσίας που επικαλείται το Politico, έξι χώρες υπολόγισαν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή χρημάτων με βάση την τιμή των νέων όπλων.
Η Φινλανδία διεκδίκησε το 100% της επιστροφής με βάση τις τιμές αγοράς νέων όπλων, η Λετονία διεκδίκησε το 99% με αυτούς τους όρους, η Λιθουανία το 93%, η Εσθονία το 91%, η Γαλλία το 71% και η Σουηδία το 26%.
Ωστόσο, η Εσθονία φέρεται να ήταν ιδιαίτερα επιδέξια στο να παίρνει πολύ υψηλές επιστροφές για παλιό εξοπλισμό. Σε απόλυτους αριθμούς, η Εσθονία υπέβαλε αίτηση για 160,5 εκατ. ευρώ για νέα όπλα στο πλαίσιο της πρώτης δόσης ταμείου, για τα οποία στη συνέχεια της επιστράφηκαν 134,2 εκατ. ευρώ βάσει του συνήθους ποσοστού επιστροφής 84%.
Συγκριτικά, η Σουηδία ζήτησε πίσω 7 εκατ. ευρώ, η Φινλανδία 4,7 εκατ. ευρώ, η Λετονία 59 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 31 εκατ. ευρώ και η Γαλλία 28 εκατ. ευρώ.
Η Γερμανία έχει διαγράψει ως μηδενική την αξία του παλιού σοβιετικού εξοπλισμού που δώρισε από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας και διεκδικεί μόνο την αρχική αξία της προμήθειας και όχι την τιμή του νέου υλικού, δήλωσε άλλος διπλωμάτης.
Σχετικά Νέα
Πλήθη πιστών συρρέουν ήδη στο Βατικανό – Οι ιταλικές αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Χιλιάδες πιστοί από την Ιταλία και όλο τον καθολικό κόσμο συρρέουν ήδη στην Ρώμη.
FDA: Σχεδιάζει να τερματίσει τους τακτικούς ελέγχους για την ασφάλεια τροφίμων, λένε πηγές
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει να τερματίσει το μεγαλύτερο μέρος.
Αγνοείται κολυμβητής στο Ισραήλ μετά από σπάνια επίθεση καρχαρία: «Είδα αίμα και ακούστηκαν κραυγές»
Ένας κολυμβητής αγνοείται μετά από μια σπάνια επίθεση καρχαρία στα ανοικτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ χθες, Δευτέρα. Το.
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.