Η επόμενη ημέρα για το ελληνικό επιχειρείν – Τα «στοιχήματα» και τα εμπόδια

Σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας, ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα είναι κακοί σύμβουλοι. Ευρισκόμενη στη διαδικασία αποτίναξης των βαριδιών που άφησε η πανδημία του κορωνοϊού, η ελληνική οικονομία γνέφει προς την κανονικότητα, έχοντας όμως δύσβατο μονοπάτι να διανύσει. Τα ερωτήματα που τίθενται για την  επόμενη ημέρα στο ελληνικό επιχειρείν, στις οικονομικές δραστηριότητες και εν γένει στην οικονομία, είναι πολυποίκιλα και αφορούν κυρίως τις πραγματικές δυνατότητες που υφίστανται για να δρομολογηθεί, έστω κατά το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2021, η περιβόητη ανάκαμψη.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Πιθανότατα τον Ιούλιο και αν όλα εντός και εκτός Βρυξελλών κυλήσουν ομαλά, χωρίς παρεκτροπές ή άλλου είδους κωλυσιεργίες, η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για χρήματα που αποτελούν σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να αποδοθούν άμεσα στη μεγάλη μάχη που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κυρίως μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Το διακύβευμα είναι πολύ ισχυρό, αναφορικά με τις εν λόγω επιχειρήσεις και συνάμα καίριο, διότι αυτές συνιστούν τον βασικό κορμό της πραγματικής οικονομίας.

Ένα, λοιπόν, από τα κεντρικά ερωτήματα της μετά την καραντίνα εποχής, αφορά την ανθεκτικότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται υπό δεινή θέση, βουτηγμένες στα χρέη και στις οφειλές απέναντι στις τράπεζες αλλά και στο δημόσιο. Εξ’ ου άλλωστε προέκυψε και η κατακόρυφη άνοδος του ιδιωτικού χρέους, ζήτημα που «πονοκεφαλιάζει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Φτάνουν τα πρώτα χρήματα, εν ίδει προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αντέξουν οι δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις, αποφεύγοντας το δυσμενές σενάριο της πτώχευσης; Ρητορική φαντάζει, μάλλον, η ερώτηση, καθότι εκτός από τα ομολογουμένως αναγκαία χρήματα από το ευρωπαϊκό Ταμείο, απαιτούνται κι άλλοι παράγοντες να συνδράμουν και να ενισχύσουν το εγχείρημα σωτηρίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αναγκαία συνθήκη η αύξηση της κατανάλωσης

Η συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης, εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί απαράβατο κανόνα που πρέπει να τηρηθεί και να ακολουθηθεί με ευλάβεια, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, ενώ παράγοντας Χ για την τύχη των επιχειρήσεων είναι και η «ενεργοποίηση» της κατανάλωσης, η σταδιακή απεμπλοκή της από την αδρανή κατάσταση που την έφερε η πανδημία και η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.

Μπορεί η κατανάλωση να πάρει την ανιούσα, και αν ναι, με ποια χρονική αφετηρία; Ερώτημα καίριο και άρρηκτα συνυφασμένο με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και εξαρτημένο από την αγοραστική και όχι μόνο ενεργοποίηση-κινητοποίηση των πολιτών και των νοικοκυριών. Η αύξηση του τζίρου της αγοράς συνεπάγεται και ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων, οι οποίες -στην πλειοψηφία τους-αισθμαίνοντας και χάρη στην κρατική αρωγή, έφτασαν έως εδώ, έχοντας ωστόσο πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να εξέλθουν από το τούνελ της αβεβαιότητας.

Μέγα στοίχημα για την οικονομία της χώρας και ρυθμιστής εξελίξεων, όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, είναι η πορεία του τουρισμού κατά τους επόμενους μήνες. Η ελληνική οικονομία, ωστόσο, επέδειξε αντοχές εντός ενός άκρως δυσχερούς περιβάλλοντος που δημιούργησε η πανδημία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η αναγνώριση από τους διεθνείς οίκους και φορείς, τόσο για την επανακτούμενη αξιοπιστία της εγχώριας οικονομίας όσο και του σχεδίου ανάκαμψης, δίνει το απαιτούμενο credit, το οποίο αποτυπώνεται στις εξαιρετικές εκδόσεις των κρατικών ομολόγων εντός του 2021.

Η επόμενη ημέρα εμπεριέχει μέσα της τον σπόρο τη ευκαιρίας, της αλλαγής προς το καλύτερο για το επιχειρείν, αν αποτολμηθεί και τελικώς εφαρμοστεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Μέσα από τις κρίσεις αναδύονται ευκαιρίες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπερθεματίζουν υπέρ της δημιουργίας νέων δομών, λειτουργιών και εν γένει φιλοσοφίας του ελληνικού επιχειρείν.

Ίσως έχει έρθει η ώρα για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα αποτελέσει το «όχημα» για την επανεκκίνηση. Ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα είναι εναρμονισμένο με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως, και θα αποτελεί εχέγγυο «επιτυχίας» για το ελληνικό επιχειρείν, σ’ όποια κλίμακα και βαθμίδα αυτό «εκφράζεται».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα