Η επιθετική ρητορική της Fed τρόμαξε τη Wall Street- Απώλειες 1,7% για τους δείκτες

Ισχυρές απώλειες, μετά από μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, κατέγραψαν την Τετάρτη οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι ανακοινώσεις της Fed και η νέα θηριώδης αύξηση των επιτοκίων, επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σήμερα στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3,00%-3,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών που είχαν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει το “πόδι στο γκάζι” προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα.

Η Fed, μάλιστα, σηματοδότησε τη συνέχιση της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης και το επόμενο διάστημα, με τις προβλέψεις της FOMC να τοποθετούν τα επιτόκια στο 4,4% στο τέλος του έτους και να δείχνουν κορύφωση στο 4,6% το 2023.

Παράλληλα, οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της Fed έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται το 2022, με την ανάπτυξη να “σέρνεται” στο 0,2% για το σύνολο του έτους, πριν ανακάμψει στο 1,2% το 2023. Το δε ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέβει στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να παραμείνει και το 2024, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να επιστρέφει αργά προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί τελικά το 2025, που σημαίνει ότι δεν αναμένονται μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον πριν από το 2024.

Η εξέλιξη αυτή “πάγωσε” τους επενδυτές, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί οι εκτιμήσεις ότι η επιβράδυνση της οικονομίας ενδεχομένως να οδηγήσει σε άμβλυνση του ρυθμού σύσφιξης ή ακόμη σε επιστροφή σε καθεστώς μείωσης των επιτοκίων κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Τις προσδοκίες αυτές εξανέμισε πλήρως στη συνέχεια ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FOMC επανέλαβε τη δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να το επιτύχει αυτό.

Κάτι που είχε ξαναπεί στο παρελθόν βέβαια, αλλά σήμερα πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν. “Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης. Και, πολύ πιθανόν [αυτό σημαίνει] κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας”, τόνισε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι ένα πλήγμα στην αγορά εργασίας μπορεί να αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι “η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί το έδαφος για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα”, για να καταλήξει λέγοντας: “θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί”.

Ο Πάουελ χαρακτήρισε, επίσης, “μεγάλη πρόκληση” την “ήπια προσγείωση” της οικονομίας, τονίζοντας ότι “κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ύφεση και αν ναι πόσο βαθιά θα είναι αυτή”. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς και στις τιμές, από το εάν οι προσδοκίες θα παραμείνουν σταθερές και από το εάν θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς εργασίας.

Σημείωσε, πάντως, ότι οι πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας θα περιοριστούν εάν η νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει ακόμη πιο περιοριστική ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% που έχει θέσει η Fed.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που έδειξαν να υποχωρούν σήμερα, εκτινάχθηκαν ξανά σε υψηλά 15ετίας – από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – στραγγαλίζοντας κυρίως τους αναπτυξιακούς τίτλους της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του διετούς ΗΠΑ μετά τις ανακοινώσεις της Fed έφτασε το 4,1%, ένα επίπεδο όπου είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2007. Παρομοίως, η απόδοση του δεκαετούς ΗΠΑ ξεπέρασε το 3,64% καταγράφοντας υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2011, με την καμπύλη των δύο τίτλων να παραμένει σταθερά αντεστραμμένη (ο βραχυπρόθεσμος προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση από τον μακροπρόθεσμο) κάτι που είθισται να εκλαμβάνεται ως σήμα επερχόμενης ύφεσης.

Δείκτες – στατιστικά
Μετά την ανακοίνωση της Fed και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ η μεταβλητότητα στο ταμπλό εκτοξεύθηκε, με τους δείκτες να αλλάζουν αρκετές φορές πρόσημο πριν παραδοθούν τελικά στις διαθέσεις των πωλητών.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι μέχρι τις ανακοινώσεις της Fed εκινείτο ανοδικά, έκλεισε τελικά 522,45 μονάδες ή 1,70% χαμηλότερα, στις 30.183,78 μονάδες.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κλείνει στις 3.789,39 μονάδες με πτώση 1,73% και τον τεχνοβαρή Nasdaq να χάνει 1,79% και να τερματίζει στις 11.220,19 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα