Η επενδυτική βαθμίδα και η ευνοϊκή συνθήκη για έξοδο στις αγορές

Θα ήταν παράτολμο και προφανώς άδικο για την ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, να γίνει κομμάτι της προεκλογικής ατζέντας. Πρόκειται για εθνικό στόχο ο οποίος δεν μπορεί να ενθυλακωθεί σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα με μικροπολιτικά χαρακτηριστικά, που θα έχει ως σημείο αναφοράς τις εκλογές. Η πολιτική συζήτηση δεν μπορεί να περιστραφεί γύρω από το πότε και κυρίως αν πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, η χώρα θα κατακτήσει αυτό τον στόχο. Όχι μόνο είναι άτοπο αλλά και διόλου ρεαλιστικό να ομιλεί κάποιος τη δεδομένη στιγμή, για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων μηνών.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Πρέπει να προηγηθούν πολλά και σημαντικά βήματα, έως ότου η ελληνική οικονομία βρεθεί ξανά στο υψηλό σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας. Ο χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη του στόχου, όπως έχει προσδιοριστεί από τους καλά γνωρίζοντες και συνάμα ρεαλιστές, «ακουμπάει» προς τους τελευταίους μήνες του 2023. Εως τότε πρέπει να γίνουν μείζονος σημασίας βήματα και ενέργειες προκειμένου η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να μην παραμείνει στο στάδιο της… ονείρωξης, αλλά να γίνει πραγματικότητα.

Πρώτα απ’ όλα η χώρα οφείλει να παραμείνει ενεργεί και δραστήρια στις διεθνείς αγορές, διότι σε αντίθετη περίπτωση το μήνυμα που θα αποστείλει θα είναι άκρως αρνητικό. Η συνθήκη που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες, με την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων, λειτουργούσε αποτρεπτικά για το ελληνικό Δημόσιο για να «ανοιχτεί» πολύ στην τρικυμιώδη θάλασσα των αγορών. Γι’ αυτό άλλωστε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους χαμήλωσε τον φετινό πήχη των εξόδων στις αγορές και της άντλησης κεφαλαίων στα 7 δισ.ευρώ, από τα 12 δισ. που ήταν το 2022.

«Παράθυρο» για ευνοϊκή έξοδο

Η συνθήκη αυτή έγινε ευνοϊκή τις τελευταίες εβδομάδες, όπου καταγράφεται μεγάλη μείωση αποδόσεων των ελληνικών ομόλογων και βελτίωση του κλίματος στην αγορά της Ευρωζώνης. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κάτω από 4% μετά από πολύ καιρό. Είναι πρόδηλο ότι έχει εμφανιστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στην αγορά ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, που δύναται να γίνει με χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση πάντα με το πρόσφατο παρελθόν.

Η νέα έξοδος στις αγορές που βρίσκεται στα πλάνα του ΟΔΔΗΧ, θα γίνει με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 2 δισ.ευρώ. Έχει, μάλιστα, συνάρτηση με την επικείμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Αν η τελευταία προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η θετική επίδραση θα είναι… προφανής. Τον Οκτώβριο, η Fitch, αναβάθμισε σε θετικό το outlook (προοπτικές) της ελληνικής οικονομίας και βαθμολογεί τα ομόλογα με BB, δηλαδή δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξάρτητα από τι θα πράξει η Fitch, συνολικά οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης δεν πρόκειται να χαρίσουν εύκολα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα όταν στο παρελθόν «κάηκαν στο χυλό», καθώς είχαν απονείμει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, λίγο πριν αυτή καταρρεύσει οικονομικά και εισέλθει στα μνημόνια. Σίγουρα, πάντως, η συλλογιστική των οίκων δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τα μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις πάσης φύσεως διαρροές που αφορούν την επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα