Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας και ο δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις

Η ελληνική οικονομία αποδεικνύει πως διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά, προσαρμοστικότητα, καθώς και «βαριές» εφεδρείες που δρουν αποτελεσματικά, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Άντεξε το 2020 τους κραδασμούς από το πρώτο «κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού και του καθολικού lockdown, ενώ την τρέχουσα χρονιά θέτει τις βάσεις και, με τρόπο εντυπωσιακό, αρχικώς για να επιστρέψει-σταθεροποιηθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης προ πανδημίας και κατόπιν να «τρέξει» ακόμη πιο γρήγορα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Οι ανακοινώσεις αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, «σκόρπισαν» χαμόγελα και αισιοδοξία. Η ελληνική οικονομία κατήγαγε εντυπωσιακή ανάκαμψη, συγκρινόμενη, βεβαίως, με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα όταν η αγορά ήταν κλειστή λόγω του επιβαλλόμενου lockdown. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και παρά το γεγονός ότι η σύγκριση με το περυσινό διάστημα την ευνοεί αφάνταστα από κάθε άποψη, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες αναλυτών, ειδικών, ακόμη και των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών. Το 16,2% σε σχέση με πέρυσι (+3,4% από το α’ φετινό τρίμηνο), είναι εντυπωσιακή… εξέλιξη, που επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι το άνοιγμα της αγοράς άλλαξε άρδην και προς το καλύτερο, τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, δίνοντας το έναυσμα για την ταχεία ανάκαμψη.

Δεν πρέπει, βεβαίως, να λησμονούμε το εξής: πως πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, η τουριστική αγορά ήταν παντελώς κλειστή-φέτος άνοιξε από τον Μάιο- ενώ το β΄ τρίμηνο του 2020 τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς περιορισμών και μέτρων, που άρθηκε σχεδόν πλήρως κατά τη φετινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση η αγορά άνοιξε φέτος, με αποτέλεσμα η καταναλωτική δαπάνη να πάρει την ανιούσα κατά 12,1%, αποτελώντας έναν από τους πυλώνες που στήριξαν την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ. Οι άλλοι «επιφανείς» αρωγοί, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που αυξήθηκαν κατά 22,6%, όπως επίσης και οι επενδύσεις που παρουσίασαν αύξηση κατά 12,9%.

Η υγειονομική «βόμβα» που απειλεί την οικονομία

Δεν είναι, πάντως, καιρός για πανηγυρισμούς, ούτε οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, κυρίως σε υγειονομικό επίπεδο, επιτρέπουν χαλάρωση και εφησυχασμό. Απαράβατη προϋπόθεση, προκειμένου η οικονομία να συνεχίσει στο μονοπάτι της ανάκαμψης, είναι ο έλεγχος της πανδημίας και δη των κρουσμάτων, που η αλήθεια είναι δεν έχουν «τιθασευτεί» στον βαθμό που θα περίμενε η κυβέρνηση. Όσο παραμένει ο κίνδυνος πυροδότησης μιας νέας υγειονομικής «βόμβας», τόσο θα είναι επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για την άμεση και απώτερη πορεία της οικονομίας. Και αυτή η «συνθήκη», βεβαίως, δεν αφορά μόνον την ελληνική οικονομία, αλλά και την ευρωπαϊκή, που προσπαθεί να ανασυνταχθεί από τα πλήγματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο και στο βάθος ελαφρύνσεις

Με βάση, πάντως, τα υπάρχοντα δεδομένα, η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2021, μεγαλώνει τον δημοσιονομικό χώρο και το περιθώριο ευελιξίας για την κυβέρνηση, η οποία έχει τη δυνατότητα, πλέον, να απλώσει περισσότερο τη «βεντάλια» των θετικών μέτρων, που αφορούν κυρίως την αναχαίτιση του «κύματος» ανατιμήσεων στα ενεργειακά τιμολόγια και σε βασικά είδη. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο, να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία, προχωρώντας σε μια σειρά από ελαφρύνσεις, που θα «ανακουφίσουν» ακόμη περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προχωράει με γοργά βήματα στον σχεδιασμό αυτού του πλέγματος θετικών μέτρων, παρεμβάσεων και ελαφρύνσεων, τον οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μένει να φανεί εάν οι εξαγγελίες θα καλύπτουν εν τοις πράγμασι, το ευρύ φάσμα των σοβαρών αναγκών αλλά και δυσχερειών που υπάρχουν στην καθημερινότητα του πολίτη και αποτελούν βραχνά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα