Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας-Οι προοπτικές και οι αστερίσκοι

Η υψηλή ανάπτυξη την οποία θα καταγράψει η ελληνική οικονομία το 2021,  στο 6,9% σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ, που αποτυπώνεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, είναι ένα καθόλα ενθαρρυντικό γεγονός με θετικές παραμέτρους, όπως η πρόβλεψη για σημαντική επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη χρονιά. Αναμφίβολα η ελληνική οικονομία επέδειξε ισχυρές αντοχές και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σ’ ό,τι αφορά στην ταχύτητα ανάκαμψης (4,5% τo 2022). Οι καιροί, όμως, λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής ακρίβειας και της πανδημίας που όχι μόνο δεν «κοπάζει» αλλά επιτίθεται ξανά με σφοδρότητα σ΄ όλη την Ευρώπη, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, πόσω μάλλον πανηγυρισμούς.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Υπάρχουν άλλωστε και συγκεκριμένα σημαντικά δεδομένα που καταγράφονται, επίσης, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που πρέπει να αξιολογηθούν αναλόγως, αν όχι να προβληματίσουν ενόψει της ομολογουμένως δύσκολης συνέχειας. Tο δημόσιο χρέος, παρά το γεγονός ότι το 2022-όπως εκτιμά η Moody’s- θα καταγράψει μείωση «ρεκόρ» εντός της ζώνης του ευρώ, παραμένει σε πολύ υψηλά, αν όχι δυσθεώρητα επίπεδα. Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συρρικνωθεί κατά 10,1% μονάδες στο 191% το 2022. Παρά τη σημαντική μείωση, τη μεγαλύτερη εντός της Ευρωζώνης, το μέγεθος του δημόσιου χρέους είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων και αποτελεί μείζον ζήτημα ανησυχίας και προβληματισμού που εκφράζεται εδώ και καιρό από τις Βρυξέλλες.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, επίσης, αναγνωρίζουν την ισχυρή δυναμική ανάκαμψης που διαθέτει η ελληνική οικονομία, προβληματίζονται, ωστόσο, από το διογκωμένο χρέος αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών το 2022 και τα επόμενα χρόνια. Ενδεχομένως αυτή η ανησυχία τους, να αποτελεί έναν από τους λόγους-ίσως τον βασικότερο- που Standard & Poor’s αλλά και εσχάτως η Moody’s, απέφυγαν να προχωρήσουν σε νέα αξιολόγηση και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης και της αύξησης της απασχόλησης, το πρωτογενές έλλειμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με το 2021 να διαμορφώνεται στο 7% και στο 1,4% το 2022. Τα ελλείμματα και η πορεία των δημοσιονομικών, τοποθετούν έναν ακόμη αστερίσκο στην κατά τα άλλα ανοδική πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία.

Μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων

Σημείο αναφοράς με άκρως θετικό πρόσημο αποτελεί το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κινηθούν ανοδικά κατά 11,7% εφέτος και κατά 21,9% το 2022, από πτώση 0,3% πέρυσι. Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών επενδύσεων το 2022 στηρίζεται στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με άνω του 88% της συνολικής κατανομής επιχορηγήσεων και δανείων για το έτος να κατευθύνονται σε επενδύσεις, εκ των οποίων το 41,6% σε δημόσιες επενδύσεις με υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις για την ανεργία που θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 14,2% το 2022 από 15,9% εφέτος και 16,3% πέρυσι, ενώ και ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε μάλλον διαχειρίσιμα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι σχεδιασμοί και υπολογισμοί επί χάρτου, διότι περί αυτών πρόκειται, έχουν άρρηκτη συνάφεια με τις εξελίξεις τόσο σε υγειονομικό επίπεδο (πανδημία κορονοϊού) όσο και σε οικονομικό (ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός). Είναι προφανές ότι όλα μπορούν να τιναχθούν στον αέρα εν μια νυκτί, αν για παράδειγμα η χώρα εισέλθει ξανά σ’ ένα «καθεστώς» lockdown, όπως έπραξε προσφάτως η Αυστρία και ενδεχομένως να κάνει η Γερμανία. Κάθε συζήτηση με γνώμονα τον υπάρχοντα οικονομικό σχεδιασμό και τις παραμέτρους που απορρέουν από αυτόν, δεν θα έχει ουσιαστικό νόημα…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα