

Την ηγετική θέση της ελληνόκτητης Ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο και τη σημαντική συνεισφορά της στην εγχώρια Οικονομία επιβεβαίωσε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα «Η συμβολή της Ναυτιλίας στην ελληνική Οικονομία. Προοπτικές και προκλήσεις».
Βάσει της μελέτης, η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, η οποία αποτελεί κινητήριο μοχλό του παγκόσμιου Εμπορίου, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη διαχρονικά και παγκοσμίως. Παράλληλα, οι γραμμές της Επιβατηγού Ναυτιλίας συνδέουν τη νησιωτική χώρα με την υπόλοιπη Ελλάδα και στηρίζουν κρίσιμα την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών, μεταφέροντας κατοίκους, επισκέπτες και εμπορεύματα.
Η Ποντοπόρος και η Επιβατηγός Ναυτιλία μαζί με άλλα τμήματά της (όπως η Κρουαζιέρα και η Ναυτιλία Κοντινών Αποστάσεων), καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες που τη στηρίζουν με υπηρεσίες και αγαθά (όπως η λειτουργία λιμένων, η ναυπήγηση και η επισκευή πλοίων και σκαφών, η κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού, η Τραπεζική, η Ασφάλιση, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες), συνθέτουν ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με ιδιαίτερη σημασία για την εγχώρια δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας.
Σε όρους συμμετοχής στα μεγέθη της ελληνικής Οικονομίας και παρά τη διατάραξη της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ναυτιλία εξακολουθεί να έχει με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της ελληνικής Οικονομίας σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη (3,1%, έναντι μόλις 0,2% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.). Επιπλέον, τα έσοδα από μεταφορικές υπηρεσίες σε χώρες του εξωτερικού, που καταγράφονται ως μέρος του διαχρονικά πλεονασματικού θαλάσσιου ισοζυγίου, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Tην τελευταία δεκαετία (2012-2022), η χώρα εισέπραξε 148,3 δισ. ευρώ από θαλάσσιες μεταφορές στο εξωτερικό, ποσό που αντιστοιχεί στο 42% του ακαθάριστου χρέους της Γενικής Κυβέρνησης.
Στην απασχόληση, οι κάτοικοι της Ελλάδας που απασχολούνται στον κλάδο των Υδάτινων Μεταφορών ανέρχονται σε περίπου 45.900. Στους ναυτικούς που απασχολούνται σε πλοία συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, το 30% είναι αξιωματικοί ενώ το υπόλοιπο αφορά κατώτερα πληρώματα.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν μείωση εισόδου νέων ναυτικών, αλλά και πολύ μικρή συμμετοχή γυναικών ναυτικών, ενώ το ποσοστό συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών σε πλοία συμβεβλημένα με το ΝΑΤ σημειώνει σταδιακή ανάκαμψη μετά το 2014.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε άλλους κλάδους της Οικονομίας, η συνολική επίδραση της Ναυτιλίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμήθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί στο 7,9% του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ: Βραδυνή της Κυριακής
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση
Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο δείκτης S&P 500.
«Με το δεξί» ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street παρά τις αναταράξεις στις τεχνολογικές μετοχές
Θετικές τάσεις επικράτησαν τελικά στους δύο από τους τρεις μεγάλους δείκτες κατά την σημερινή.
Επίσημα κηρύχθηκε υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Με αριθμό φύλλου 2019 εκδόθηκε ΦΕΚ που επεκτείνει και κηρύσσει γενικώς υποχρεωτική την συλλογική.
Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία
Υπεγράφησαν, σήμερα (28.4.2025), στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι συμβάσεις που αφορούν στα έργα.