Η Ελλάδα στο δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απο τη Moody’s

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους οίκους αξιολόγησης φαίνεται να φτάνει στο αποκορύφωμά της. Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την νέα αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος μιας εποχής όπου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε λάβει αναβάθμιση από έναν μεγάλο διεθνή οίκο. Παρά το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα αβεβαιότητας και την πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που προσδοκούν θετικές αλλαγές στις αξιολογήσεις τους για το 2024, ενώ άλλα κράτη όπως η Γαλλία αντιμετωπίζουν την πιθανότητα υποβάθμισης.

Τρεις παράγοντες ενισχύουν τις πιθανότητες αναβάθμισης

Η πιθανότητα αναβάθμισης ενισχύεται από τρία σημαντικά επιτεύγματα:

  1. Ανάπτυξη της οικονομίας: Η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για φέτος, σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,8%), σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  2. Μείωση του δημόσιου χρέους: Το δημόσιο χρέος μειώνεται όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, αλλά και σε απόλυτα μεγέθη. Από 356,8 δισ. ευρώ το 2022 και 356,7 δισ. το 2023, αναμένεται να πέσει κάτω από τα 350 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, χάρη στην εφάπαξ πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. ευρώ δανείων και τη μείωση του χρέους σε έντοκα γραμμάτια.
  3. Πρωτογενές πλεόνασμα: Η Ελλάδα πέτυχε έναν σημαντικό δημοσιονομικό στόχο με πρωτογενές πλεόνασμα 4,1 δισ. ευρώ για το 2023, ξεπερνώντας τις προσδοκίες κατά 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Τους τελευταίους μήνες, ο Moody’s, που ακόμη κρατούσε χαμηλή την αξιολόγηση της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 2010, προχώρησε σε μαζικές αναβαθμίσεις των συστημικών ελληνικών τραπεζών. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, δεδομένου ότι οι ίδιες οι τράπεζες έχουν επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.

Η σημασία της πολιτικής σταθερότητας

Εκτός από τα οικονομικά δεδομένα, ο Moody’s θα αξιολογήσει και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Οποιαδήποτε υπόνοια αποσταθεροποίησης ή αμφιβολία για την ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές αναβάθμισης.

Θετικές επιπτώσεις στην οικονομία

Η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, όπως την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την πρόσβαση σε επιπλέον ξένα κεφάλαια και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες προσδοκίες για αναβάθμιση, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από τις 800 μονάδες τον Ιούλιο του 2022 στις 1.450 σήμερα, ενώ η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων επιχειρήσεων αυξήθηκε από τα 60 στα 100 δισ. ευρώ.

Με την αναβάθμιση να φαίνεται προ των πυλών, η πρώτη έκδοση κρατικών ομολόγων της χρονιάς έσπασε ρεκόρ με προσφορές 35 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται και άλλες στρατηγικές κινήσεις όπως η πώληση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας το φθινόπωρο.

Αν και η πιθανή αναβάθμιση δεν θα επαναφέρει τη χώρα ακριβώς στην προ-κρίσης κατάσταση, θα προσφέρει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία για να προχωρήσει σε θετικές οικονομικές πολιτικές και βελτιώσεις για τους πολίτες, με στόχο την αύξηση του μέσου μισθού και την περαιτέρω οικονομική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα