Η ΕΚΤ παροτρύνει τις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια

Προτεραιότητα στη ρευστότητα και όχι στην κεφαλαιακή τους επάρκεια ζήτησε ο πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, να θέσουν επειγόντως οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Στην έκκλησή του αυτή τους επισήμανε πως πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να συνεχίσουν τον δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να σπεύσει να αυξήσει και πάλι τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Ορισμένες φορές λέγεται ότι οι τράπεζες ίσως είναι απρόθυμες να αντλήσουν από τα αποθεματικά τους, φοβούμενες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει ταχεία αποκατάστασή τους», τόνισε ο κ. Ενρία σε ψηφιακή συνδιάσκεψη με τραπεζικά στελέχη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους εμπλεκομένους ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να χαράξουμε ένα καλοσχεδιασμένο και αξιόπιστο δρομολόγιο για την επαναφορά στην κανονικότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αμβλύνουν το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και να τις στηρίξουν οικονομικά. Ειδικότερα, τα 27 κράτη-μέλη συναίνεσαν σε ειδική νομοθεσία, ώστε να αμβλυνθούν οι σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από πιθανές απώλειες στις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα, όπως αναφέρεται σε σχετικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Bloomberg.

Νέο πλαίσιο

Πρόκειται για ακόμα μία προσθήκη στη δέσμη μέτρων την οποία καταρτίζουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, αποσκοπώντας να αμβλύνουν το πλαίσιο κανόνων επί της λειτουργίας των τραπεζών. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει άρση των περιορισμών επί των χορηγήσεων, ενώ προβλέπεται και επιπλέον ευελιξία στο πώς θα χειρίζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Επιπροσθέτως, στο νέο πλαίσιο κανόνων θα αλλάξουν και τα δεδομένα για τις επενδύσεις τους σε λογισμικό και τις πιστώσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως αυτά τα νέα μέτρα έρχονται να  συμπληρώσουν τα αντίστοιχα που προωθεί σταδιακά από τα μέσα Μαρτίου η ΕΚΤ για την ελάφρυνση του κλάδου από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και της καραντίνας.

Στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παρατηρείται πολύ μεγάλη αστάθεια, όπερ σημαίνει ότι περιορίζεται η δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγούν δάνεια, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα έγγραφα. Εν τω μεταξύ, αυτό συμβαίνει ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναμένουν να στηριχθούν στις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα μέτρα στήριξης και να ρέει ανεμπόδιστο το χρήμα στον συνολικό μηχανισμό της οικονομίας.

Εξ ου και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα προνοήσουν να ορίσουν ένα προσωρινού χαρακτήρα φίλτρο ώστε να προστατεύσουν τις τράπεζες από το να δεχθούν πλήγμα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, εάν τα χαρτοφυλάκιά τους σε κρατικά ομόλογα χάσουν την αξία τους.

Διαβουλεύσεις

Η Ιταλία και η Ισπανία ήταν από τις βασικές υποστηρίκτριες του σχεδίου, ενόσω τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλωστε, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα των κυβερνήσεων των δύο χωρών να διαχειριστούν την πολύνεκρη κρίση, οι τιμές των αντίστοιχων ομολόγων εμφάνισαν σημαντική πτώση.

Παράλληλα, πάντως, η ΕΚΤ συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ισπανικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, προωθώντας ένα στοχευμένο στις επιπτώσεις της πανδημίας πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά τους, που είχαν συγκεντρώσει σε καλύτερες περιόδους, και να καλύψουν τη ζήτηση σε πιστώσεις, αλλά και να απορροφήσουν τις ζημίες σε μη εξοφλούμενα δάνεια λόγω κορωνοϊού.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ειδικά από την τελευταία δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των τραπεζών θα ωφεληθούν οι ιταλικές, όπως η Intesa Sanpaolo με σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε ομόλογα. Αυτό σημαίνει πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πιστώτρια της χώρας μετά την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα