Η ΕΚΤ έχασε την ευκαιρία για αύξηση επιτοκίων

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να πατάει «φρένο» και να κινδυνεύει να παρασυρθεί στον πόλεμο δασμών που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ εναντίον των εμπορικών εταίρων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχασε την ευκαιρία για μια αύξηση επιτοκίων και ένα πρώτο βήμα ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι τα επιτόκια στη Ζώνη του Ευρώ θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2020, αναμένοντας ότι η επόμενη κίνηση των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι αλλαγή του χρονοδιαγράμματος προς την κατεύθυνση της περισσότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ,Μάριο Ντράγκι, να εμφανίζεται πρόθυμος να διατηρήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα για περισσότερο διάστημα, εφόσον καταστεί αναγκαίο. Η ΕΚΤ όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, κάνουν στροφή προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης αντί της νομισματικής σύσφιγξης, εν μέσω προκλήσεων που απειλούν την ανάπτυξη, όπως το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προαναγγείλει τρίτο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, από τον Σεπτέμβριο. Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα και στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για οικονομία και πληθωρισμό.

«Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει σημαντικά και ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός», επισημαίνει ο Άντριου Κένιγκαμ, επικφαλής οικονομολόγος Ευρώπης στην Capital Economics. «Αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές, δείχνοντας ότι είναι πρόθυμη ακόμη και για μείωση επιτοκίων, εάν καταστεί αναγκαίο, ή διατήρηση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς επίσης να αποκλείεται ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού», προσθέτει ο κ. Κένιγκαμ.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών στη δημοσκόπηση, δεν αναμένεται μεταβολή του καταθετικού επιτοκίου(που είναι στο -0,40%) έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση στο -0,30% στο τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι διατήρησαν σταθερή την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 1,2% της Ευρωζώνης φέτος και 1,4% το 2020.

Διακρίνουν όμως 20% για μια ύφεση την επόμενη χρονιά, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 30% για τα δύο επόμενα χρόνια.

Σχετικά Νέα