Η ΕΕ θα απευθύνει έκκληση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και θα ζητήσει συνομιλίες με ΗΠΑ, Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, να προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ξεκίνησε επικοινωνία έκτακτης ανάγκης με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών μετά από κριτική που δέχτηκε για την απάντηση της Δύσης στη βία που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

“Νομίζω ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξο (να πω) ότι τουλάχιστον, αυτό που πιθανώς θα βγει (από τη συνάντηση της ΕΕ) είναι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός, μια προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και, στη συνέχεια, να δούμε πώς να ξαναρχίσει το πολιτική διαδικασία”, δήλωσε ο Μπαρτόλο στο Reuters.

Μετά την κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ “θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση”, είπε.

Η ΕΕ είναι μέλος του κουαρτέτου των μεσολαβητών της Μέσης Ανατολής, μαζί με τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσιγκτον διαδραμάτισε εδώ και καιρό κυρίαρχο ρόλο στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια κλήσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα.

Η Γερμανία ζήτησε την κατάπαυση του πυρός και υποσχέθηκε 40 εκατομμύρια ευρώ (48,86 εκατομμύρια δολάρια) σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες στη Γάζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα