

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ενεργοποιήσει νέα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων για τη στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) θα προσφέρει άμεση ανακούφιση στις επιχειρήσεις των τομέων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης θαλασσινών, μέσω χρηματικής αποζημίωσης για τις οικονομικές απώλειες και το πρόσθετο κόστος τους.
Συγκεκριμένα, δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν χρηματική αποζημίωση στις επιχειρήσεις για το διαφυγόν τους εισόδημα, λόγω της τρέχουσας διατάραξης της αγοράς, καθώς και “ενίσχυση αποθήκευσης” στις οργανώσεις παραγωγών.
Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης, το οποίο παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν στήριξη μέσω κρατικών ενισχύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της 21ης Μαρτίου ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς είχε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα ζητώντας την υλοποίηση της σχετικής πρότασης που είχαν υποβάλλει αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του ΕΤΘΑΥ αποτελεί προσωρινό μέτρο. Εφαρμόζεται αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημερομηνία έναρξης της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2022.
Σχετικά Νέα
Λαϊκές αγορές μόνο με παραγωγούς: Πώς βλέπουν οι άνθρωποι της αγοράς την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης
Την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου για τη λειτουργία κάποιων ημερών των λαϊκών.
Έρχεται νέο «φορολογικό ξυπνητήρι» της ΑΑΔΕ για τους πολίτες -Ποιους αφορά
Mέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο “φορολογικό ξυπνητήρι” της ΑΑΔΕ,.
Κ. Χατζηδάκης σε πρέσβεις ΕΕ: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε δυναμικά
Η νέα εικόνα της ελληνικής οικονομίας και οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης από εδώ.
Ευρω – σύνοδος για την άμυνα: Μετάβαση στο 3,5% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2032 προτείνει η Γερμανία
Ένα καταρχάς σχέδιο για την επίτευξη του νέου στόχου που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ σε.