Η Διεθνής Αμνηστία παρουσιάζει τις θέσεις της για τον νομικό ορισμό του βιασμού

Tο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έχει δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς δημόσια διαβούλευση. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης, σε εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, διαπιστώνουμε ότι όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο, οριοθετώντας περισσότερο την έννοια της απειλής. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Η Διεθνής Αμνηστία, μετά από αναλυτική έρευνα και στα πλαίσια της εκστρατείας και όλου του υλικού που έχει δημοσιοποιήσει, έχει θεμελιώσει συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους ένας τέτοιος ορισμός είναι απαραίτητος, έχει αναδείξει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας ως προς την υιοθέτησή του, ενώ έχει παράσχει αναλυτικές πληροφορίες για το ισχύον καθεστώς σε μια σειρά χωρών, και ειδικά αυτών που έχουν υιοθετήσει σχετικούς ορισμούς με βάση τη συναίνεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτουμε αναλυτικό Υπόμνημα στη δημόσια διαβούλευση, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και καλούμε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίασή του στη δημοσιότητα.Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτή την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή.

Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου, στις 12.00, στο Polis Art Cafe (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) και θα συντονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας .

Θα μιλήσουν:

  • Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και συγκεκριμένα της εκστρατείας με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 του ποινικού κώδικα, και τη θεμελίωση ενός νομικού ορισμού του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης
  • Monica CostaΥπεύθυνη Εκστρατειών για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο Περιφερειακό Γραφείο της Ευρώπης, μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας, και υπεύθυνη της εκστρατείας για τον βιασμό και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε όλη την Ευρώπη
  • Ιωάννα Στεντούμηδικηγόρος στον Άρειο Πάγο, εξειδικευμένη στο ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την έμφυλη βία και τον βιασμό, έχει συνεργαστεί  με ΜΚΟ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ενώ έχει αναλάβει δικαστικά δεκάδες υποθέσεις έμφυλης βίας, ιδίως θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα