Οι Δανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να δοκιμάσουν τέσσερα αυτόνομα θαλάσσια drones, τα οποία θα περιπολούν στα ύδατα της Βόρειας Ευρώπης αναζητώντας ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας.
Τα μη επανδρωμένα επιφανειακά οχήματα (USV), που τροφοδοτούνται με αιολική και ηλιακή ενέργεια, θα συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μέσω αισθητήρων και καμερών τοποθετημένων τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Ένας ενσωματωμένος υπολογιστής θα μεταδίδει αυτά τα δεδομένα σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει μοτίβα και πιθανές απειλές.
Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις δανικές αμυντικές δυνάμεις στον εντοπισμό απειλών, όπως εχθρικά υποβρύχια, παράνομη αλιεία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή παραβιάσεις υποθαλάσσιων καλωδίων.
Τα drones θα πραγματοποιούν επίσης χαρτογράφηση βαθιών υδάτων, παρέχοντας στις αρχές πιο σαφή εικόνα του βυθού και των υποθαλάσσιων υποδομών, όπως καλώδια επικοινωνίας, αγωγούς και υπεράκτιες ενεργειακές πλατφόρμες.
Η ανάγκη για τέτοιου είδους επιτήρηση έχει καταστεί ακόμη πιο επιτακτική μετά τη δολιοφθορά του αγωγού Nord Stream το 2022, η οποία ανέδειξε την ευαλωτότητα των υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων σε μυστικές επιθέσεις. Η Δανία ενισχύει την παρουσία της στη Βαλτική Θάλασσα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη ρωσική επιθετικότητα.
Τα ρομποτικά ιστιοφόρα κατασκευάζονται και διαχειρίζονται από τη Saildrone, μια αμερικανική τεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 από τον Βρετανό μηχανικό Ρίτσαρντ Τζένκινς.
Στα πρώτα της χρόνια, η Saildrone επικεντρωνόταν κυρίως στην κλιματική και μετεωρολογική έρευνα. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα του στόλου της – αποτελούμενου από 140 σκάφη – χρησιμοποιείται για σκοπούς άμυνας και ασφάλειας.
Οι δοκιμές των τεσσάρων σκαφών θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης των προηγμένων αμυντικών συστημάτων της χώρας, που περιλαμβάνει και την ανάπτυξη υποβρύχιων drones για την ανίχνευση ναρκών, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης.
Επιπλέον, η Saildrone ίδρυσε πρόσφατα θυγατρική εταιρεία στην Κοπεγχάγη, με στόχο να φέρει την τεχνολογία της πιο κοντά σε σημαντικές αμυντικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.